Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλπικο διαβατήριο

Πύκνωσε η φιλολογία για την Κεντροαριστερά. Οι τοποθετήσεις, ωστόσο, από σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά διαφωτιστικές είναι για το περιεχόμενο και τους σκοπούς της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, κάθε ένας δίνει τη δική του ερμηνεία και συχνά διακρίνονται αλληλοσυγκρουόμενες και αλλοπρόσαλλες αντιλήψεις. Αυτή η ασάφεια δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαία. Δείχνει τις δυσκολίες των εμπνευστών αυτής της θεωρίας να γεφυρώσουν τις κραυγαλέες αντιφάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις όποιες θεωρητικές διακηρύξεις περί δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου και στην πολιτική πρακτική που ασκείται και που είναι βαθιά αντιλαϊκή και αντιδραστική σε όλη της τη γραμμή.

Κατ' αρχήν, δεν μπορεί να λογίζεται κάποιος φορέας αριστερός με τρόπο αυθαίρετο. Εχει, πρέπει να έχει και να πιστεύει σε αρχές και σαφείς σκοπούς. Από θεωρητική άποψη, σημαίνει ότι δε φτάνει απλά να περιγράφει ή να ερμηνεύει τον κόσμο, αλλά να αγωνίζεται για την αλλαγή του και μάλιστα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς όφελος των πολλών, των εργαζομένων, που, ενώ παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, τον σφετερίζονται, στο μεγάλο μέρος του, οι λίγοι. Επιπλέον: Για έναν αριστερό φορέα, η πολιτική του αντίληψη και πρακτική πρέπει να στηρίζεται στην επιστήμη, και όχι σε αυθαίρετα σχήματα. Να έχει ως κριτήριο τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνικής προόδου, αλλά και το κριτήριο της πράξης, που είναι αλάνθαστο και απόδειξη της αντιστοιχίας λόγων και έργων.

Αν, λοιπόν, επιχειρήσουμε να κρίνουμε με αυτά τα βασικά κριτήρια την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά, αλλά κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Εχει πλήρως υποταχθεί και ταυτιστεί με τις δυνάμεις της κοινωνικής πισωδρόμησης. Από εδώ και η αγωνία της αναζήτησης κάλπικου διαβατηρίου και ταυτότητας, για να περάσουν στην ελληνική κοινωνία στα επόμενα χρόνια ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Να η απόδειξη: Μας λένε ότι η οικονομία έχει παγκοσμιοποιηθεί, ότι αναπτύσσεται ένας πρωτοφανής ανταγωνισμός ανάμεσα στις ισχυρές οικονομικές μονάδες και χώρες και σαν μικρή χώρα που είμαστε πρέπει να προσαρμοστούμε, να εκσυγχρονιστούμε κλπ.

Τι σημαίνει προσαρμογή και σε ποια κατεύθυνση θα προχωρεί αυτή, μας το λέει χωρίς περιστροφές ο κ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της 19/1/97: Στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, κεντρικός στόχος της πολιτικής μας θα είναι να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τη διαρθρωτική πολιτική της οικονομίας στις συνθήκες του ανταγωνισμού. Και συμπληρώνει αμέσως: Η μικρή ελληνική οικονομία για να σταθεί διεθνώς χρειάζεται ισχυρές μονάδες. Και συνεχίζει, περιγράφοντας τα μέσα για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής: Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωση των αγορών και να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού... Η λειτουργία της αγοράς εργασίας δεν είναι ταμπού... Δεύτερον είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων... Τρίτον, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί... Ολες οι επιχειρήσεις μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες... Τέταρτον, τομέας διαρθρωτικών αλλαγών είναι το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει γενικότερα το θέμα της δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών ομίλων...

Επομένως, ο ανταγωνισμός που επικαλείται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να υφίστανται αγόγγυστα οι εργαζόμενοι την πολιτική της, είναι η γιγάντωση του κεφαλαίου, που, για να ζήσει, πρέπει να συγκεντρώνει διαρκώς πλούτο, αλλιώς καταστρέφεται.

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου λοιπόν, κινούνται οι προσαρμογές του ΠΑΣΟΚ παραδίνοντας και δένοντας χειροπόδαρα στα συμφέροντά του τους εργαζόμενους, τις ελευθερίες και δικαιώματά τους, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, το ίδιο το ειρηνικό μέλλον της περιοχής.

Η πολιτική αυτή δεν αποτελεί κάποια ελληνική ιδιομορφία, αλλά είναι η ενιαία πολιτική των πολυεθνικών, που προωθούνται στην ίδια γραμμή σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτική, που οδηγεί, όχι στην πρόοδο, αλλά στην επιτάχυνση των διαδικασιών καταστροφής μεγάλου όγκου παραγωγικών δυνάμεων, αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας και έντασης του ακήρυκτου πολέμου για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών. Αλλά αυτή η εξέλιξη θυμίζει από ιστορική άποψη τα τελευταία στάδια της φεουδαρχίας. Το μέλλον, επομένως, που αφορά το λαό μας, περνάει μέσα από την ήττα του ΠΑΣΟΚ και όχι από την αναπαλαίωσή του.

Τα ίδια ισχύουν και για το ΣΥΝ. Κι αυτός υποστηρίζει τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ, παριστάνοντας, ταυτόχρονα, τον διαφωνούντα με την πολιτική της κυβέρνησης. Να ένα τελευταίο παράδειγμα αυτής της ταυτότητας απόψεων. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε για τις εξελίξεις στην Αλβανία: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να υπάρξουν από κοινού δράσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ιδίως όσον αφορά την επισιτιστική βοήθεια, αλλά και ως προς τις πολιτικές εξελίξεις!

Τι είπε ο ΣΥΝ; Τα ίδια, με άλλα λόγια. Συγκεκριμένα: Η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν να εγκαταλείψουν τη στάση του παθητικού (!) παρατηρητή και να κινηθούν αμέσως για τη δημοκρατία στην Αλβανία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Και η κυβέρνηση και ο ΣΥΝ απευθύνονται στην ΕΕ να λύσει (!) το πρόβλημα της δημοκρατίας στην Αλβανία. Της αναγνωρίζουν (της ΕΕ) το δικαίωμα να επεμβαίνει και να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα! Προσφεύγουν στην ΕΕ, από φόβο μήπως ο λαός της Αλβανίας βρει το δρόμο του και αναποδογυρίσει τον καπιταλισμό που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές σ' αυτήν τη χώρα, με τα χειροκροτήματα και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ... Και κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η ΕΕ και γενικά τα μονοπώλια έχουν ξεζουμίσει τον αλβανικό λαό, ότι έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο στη χώρα και γενικά στα Βαλκάνια και αλλού.

Τα προηγούμενα είναι ένα μόνο παράδειγμα της κοινής πορείας των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και ο ΣΥΝ, στο μονόδρομο των πολυεθνικών έχουν χαράξει τη ρότα τους. Εργάζονται δραστήρια για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του Μάαστριχτ. Η σχέση και των δύο με την Αριστερά και τις αγωνιστικές παραδόσεις της είναι τόση, όση είναι η σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδο.

Γι' αυτό και το διαβατήριό τους είναι κάλπικο, πλαστό. Με τέτοιο διαβατήριο, όμως, η σύλληψη είναι, σε κάποια στιγμή, βέβαια.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στριμώχτηκαν κι άρχισαν τις «κωλοτούμπες» (2010-08-26 00:00:00.0)
Δύο είναι οι επιλογές στις 7 του Μάρτη (2004-02-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-17 00:00:00.0)
Οι εκλογές σε δήμους - νομαρχίες και ο ΣΥΝ (2002-09-08 00:00:00.0)
Να η Κεντροαριστερά (1997-03-23 00:00:00.0)
Ωρα για ...διάλογο με την Αριστερά (1996-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ