Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Τριήμερη επίσημη φιέστα

Ενα μήνα μετά την έναρξη των εκδηλώσεων για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", οι Θεσσαλονικείς αναρωτιούνται, πλέον, με το γενικό τέλμα που χαρακτηρίζει τον "ΟΠΠΕ", αν η πόλη παραμένει "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", αν ξοδεύτηκαν μέσα σε ένα δίμηνο 2 δισ. για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ανάγκη, λοιπόν, να το υπενθυμίσουν οι διοικούντες του Οργανισμού με νέα, μεγαλύτερη φιέστα στις 30, 31/1 και 1/2. Οι επίσημες αυτές εκδηλώσεις θα κοστίσουν πάνω από 300 εκατ. Πρόκειται για σπατάλη - πρόκληση της πόλης που μαστίζεται από την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τους μισθούς πείνας, τη μαζική εξαθλίωση των συνταξιούχων, τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Οι οργανωτές προσπαθούν, με τα παρακάτω, να πείσουν τους Θεσσαλονικείς ότι ζουν σε μια "βυζαντινή πόλη": Οι επίσημοι, με προσκλήσεις ή με πανάκριβο εισιτήριο, θα παρακολουθήσουν τις συναυλίες της Μπάλτσα και τα εγκαίνια στην ΕΜΣ, ενώ στο λαό, στο... ύπαιθρο θα προσφέρουν... άρτο. Στις εκδηλώσεις του τριημέρου αποτυπώνεται και η... άσοφη "φιλοσοφία" όλου του - χωρίς συνοχή και άποψη - καλλιτεχνικού προγράμματος, που περιλαμβάνει τη συναυλία της Α. Μπάλτσα, την οποία θα παρακολουθήσουν οι έχοντες αξιώματα με προσκλήσεις και οι κατέχοντες χρήμα, με εισιτήριο 15.000 δρχ.

Την Παρασκευή ο Θ. Μικρούτσικος παρουσιάζει το νέο του δίσκο στο "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο". Θα ακολουθήσει συμπόσιο με κρασάκι και εδέσματα για το λαό, αλλά και δεξίωση - άγνωστο πού - για 500 επισήμους.

Το Σάββατο, μετά τις ομιλίες των επισήμων στην ΕΜΣ, θα παρουσιαστεί ένα πολυθέαμα για την πόλη, γραμμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του "ΟΠΠΕ", ο οποίος θεώρησε εαυτόν καταλληλότερο να γράψει το σενάριο του πολυθεάματος, επομένως και δικαιούχο της σχετικής αμοιβής, ως "συμπλήρωμα" στον "πενιχρό" μηνιαίο μισθό των 2 εκατ. που λαμβάνει. Το πολυθέαμα περιλαμβάνει απαγγελίες, χορούς, τραγούδια, ενώ οι εμπνευστές και εκτελεστές του θα ακροβατούν επί μία ώρα, για να μη γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για αντιιστορικό μπλα μπλα, αλλά ας προσέξουν να τοποθετήσουν σωστά το βαλκανικό "βαρύκεντρο" που περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πρωί του Σαββάτου στο θέατρο "Αυλαία" θα παρουσιαστεί ένα ακόμη πολυθέαμα σε κείμενα Ν. Γ. Πεντζίκη. Το πρωί της Κυριακής ο ΟΠΠΕ, συμμορφούμενος με τις εντολές της Μητρόπολης, που απαγορεύει το πιάνο και τα άλλα μουσικά όργανα, θα παρουσιάσει στη "Ροτόντα" συναυλία θρησκευτικής βυζαντινής μουσικής.

Στις επίσημες εκδηλώσεις προσκλήθηκαν δεκάδες υπουργοί από τις χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής. Οσοι έρθουν θα συνδειπνήσουν επίσημα και γραφικά σε οινοποιείο.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ