Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδια κατακερματισμού και διάλυσης

Τις "προτάσεις διαλόγου" για την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας. Πρόκειται για προσπάθεια εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσαρμογής της στις ανάγκες της "αγοράς εργασίας"

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατακερματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργία σχολών και τμημάτων πολλών ταχυτήτων με αντίστοιχα πτυχία, εφαρμογή της διά βίου εκπαίδευσης, συνεχούς κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, αλλά και την καθιέρωση διδάκτρων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων που γίνονται στους Δελφούς. Τα αντιεκπαιδευτικά αυτά σχέδια που υπακούουν πλήρως στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία φτηνού μισοειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κρύβονται πίσω από το δόλωμα της "ελεύθερης πρόσβασης όλων στα Πανεπιστήμια", που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Βασικό επιχείρημα είναι η συναλλαγματική αιμορραγία από τις σπουδές στο εξωτερικό και το τεράστιο κόστος της παραπαιδείας, αλλά η πραγματικότητα - χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω - βρίσκεται στις φράσεις που χρησιμοποίησε χτες ο υπουργός, όπως "παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και εξειδικεύσεων, που ζητούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις και αυτών που προσφέρονται από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", ή απαιτείται "προσαρμογή της εκπαίδευσης στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς", ή "πάρα πολλοί νέοι θα χρειαστεί να ασκήσουν και δύο και τρεις διαφορετικές εργασίες σε παρεμφερείς ή και σε ανόμοιους τομείς" κλπ.

Οπως προκύπτει από τις "προτάσεις διαλόγου" που ανακοίνωσε ο Γερ. Αρσένης:

  • Με τον όρο "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση", το υπουργείο Παιδείας εννοεί μια βαθμίδα που θα περιλαμβάνει τους σημερινούς κύκλους σπουδών που ονομάζει "Συμβατικά Προγράμματα Σπουδών", το νέο θεσμό των "Ελευθέρων Κύκλων Σπουδών" και το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο".
  • Οι "Ελεύθεροι Κύκλοι Σπουδών" (ΕΛΚΥΣ) αποτελούνται από δέσμες μαθημάτων σε ένα ή περισσότερα συναφή γνωστικά αντικείμενα και μπορεί να είναιτμηματικοί, διατμηματικοί, διαπανεπιστημιακοί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ξενόγλωσσοι.Η παρακολούθηση ενός ΕΛΚΥΣ μπορεί να οδηγήσει σε λήψη ισότιμου πανεπιστημιακού τίτλου μετά την κατοχύρωση συγκεκριμένου αριθμού πιστωτικών μονάδων στα αντίστοιχα μαθήματα, που αποτελούν κάθε κύκλο.
  • Ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε κάθε τμήμα ΕΛΚΥΣ και η διαδικασία εγγραφής προσδιορίζεται από το αρμόδιο τμήμα, "βάσει προτεραιοτήτων που θα καθοριστούν από κοινού με το υπουργείο Παιδείας".
  • Οσον αφορά τα δίδακτρα: Το κόστος κάθε μαθήματος στους ΕΛΚΥΣ θα προσδιορίζεται από το πανεπιστήμιο και θα καλύπτεται από "συνεισφορές των συμμετεχόντων", ενώ γίνεται λόγος γενικά και αόριστα "για υποτροφίες σε νέους μέχρι 25 χρόνων".
  • Μένει ανοιχτός ο δρόμος για επιβολή διδάκτρων με άλλες μορφές και στα σημερινά πανεπιστήμια. "Η εγγραφή σε Συμβατικό Πρόγραμμα Σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι, όπως και σήμερα, δωρεάν", είπε ο Γερ. Αρσένης.
  • Η τρίτη επιλογή, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προβλέπει "οικονομική συμμετοχή" των φοιτητών, σύμφωνα με παλιότερες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας. Τους προσεχείς μήνες θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
  • Από το επόμενη χρονιά 1997 - 1998 προτείνεται να εισαχθεί στην Α Λυκείου "ένα σύγχρονο, αντικειμενικό και αξιόπιστο σύστημα αποτίμησης των μαθητών", με βάση το οποίο τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα κάνουν την άνοιξη του 2000 τις επιλογές των νέων, που θα μπορούν να εγγραφούν στα Συμβατικά Προγράμματα. Το σύστημα αυτό θα καταλήγει στη χορήγηση Εθνικού Απολυτήριου.
  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, μέχρι τον Απρίλη, θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα έχουν ληφθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις, έως τον Ιούνη η προετοιμασία των ιδρυμάτων και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, τον Ιούνη θα γίνουν οι καθιερωμένες εξετάσεις με αύξηση του αριθμού των εισακτέων και το Σεπτέμβρη 1997 θα αρχίσουν να λειτουργούν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και οι ΕΛΚΥΣ.

Οπως δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Αιμ. Μεταξόπουλος,η πλειοψηφία των πρυτάνεων δέχτηκε θετικά τις προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο τις προσεχείς εβδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ