Η κυβέρνηση - παρότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την υγεία - εισάγει "επί μέρους τροπολογίες" σε άσχετα νομοσχέδια. Καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς προβλέπεται εφταετής θητεία με δυο κρίσεις για τη μονιμοποίησή τους
Με συντονισμένα βήματα, η κυβέρνηση προχωρά στην εισαγωγή στοιχείων και κριτηρίων αγοράς στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με απώτερο στόχο τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα, ήδη, κατατεθειμένα νομοσχέδια για την κατάθεση τροπολογιών. Στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, κατατέθηκε η τροπολογία για την ενιαία λίστα φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Προχτές το βράδυ, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον "Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.
Οταν ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση της λίστας φαρμάκων (8.1.1997) απ' τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει διάλογο με την κυβέρνηση για ένα συνολικό σχέδιο της περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων. Αντί του διαλόγου, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την Επιτροπή - εκτός αν "εξαντλεί" το διάλογο στη συμμετοχή εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ στην υπό σύσταση επιτροπή. (Ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει και η στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντι στη νέα ρύθμιση).
Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να πάρει την τελική νομοθετική μορφή με το νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο χτες κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη βδομάδα.
Πέραν του ότι αποτελεί επανέκδοση των παλιότερων σχεδίων, δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:
Στο σχέδιο προβλέπονται ακόμα οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί, καθώς και οι κοινοπραξίες ασφαλιστικών ταμείων για τη διαπραγμάτευση παροχής των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών απ' τους "παραγωγούς" αυτών των υπηρεσιών.
Η - πιθανή - επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής για τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων "δένει" πλήρως με την άλλη διάταξη, την οποία περιέχει το σχέδιο για την υγεία που προβλέπει το ημερήσιο ή ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο, διαφοροποιημένο κατά κατηγορία παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Η ρύθμιση αυτή μπορεί να προσφέρει μια πρόσκαιρη ρευστότητα στο υπουργείο Υγείας, αλλά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία- εκτός από το διαφοροποιημένο νοσήλιο - θα υποστούν και το κόστος των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, που, επίσης, προβλέπει το νομοσχέδιο για την υγεία.
Οι επιμέρους θεσμικές ρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση σε άσχετα - προς αυτό της υγείας - νομοσχέδια, δείχνουν ότι οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι με τους περιορισμούς των κρατικών δαπανών σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Γι' αυτό και σε κάθε ευκαιρία εισάγουν ένα "θεσμικό αχταρμά", που "Κύριος οίδε" πού θα οδηγήσει τελικά. Μάλιστα, το εδάφιο της τροπολογίας για την επιτροπή που παρακολουθεί τα νοσήλια των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθεί μια γενικόλογη, αλλά άκρως αποκαλυπτική διάταξη: "Επιτρέπεται η σύσταση οργανισμών με μορφή ΑΕ από τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και τις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου, για τη διενέργεια κάθε είδους προμηθειών κεφαλαιουχικού ή λειτουργικού εξοπλισμού τους".
Η διάταξη αυτή υποψιάζει ότι στο πεδίο του συντάκτη περιλαμβάνεται πρωτίστως η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στα νοσοκομεία - ζήτημα που είχε συζητηθεί έντονα εδώ και τρία χρόνια.
Μ' άλλα λόγια: Η κυβέρνηση επιχειρεί μια εχθρική - θα μπορούσε να πει κανείς - επίθεση ενάντια στο ΕΣΥ - αυτό που διασώθηκε - και το οποίο θεσμοθέτησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για μια μανία πολιτικής ανατροπής όποιου θετικού θεσμού διατηρείται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Μιας λογικής που υπακούει στα κελεύσματα των Βρυξελλών και δεν έχει καμιά σχέση με τις διακηρύξεις περί ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, όπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.
Γ. Μ.