"Το ΚΑΣ διατύπωσε τη γνώμη του. Εγώ ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Πάντως, η συνύπαρξη δεν αποτελεί μοχλό πίεσης κανενός και δεν υπάρχουν πιεζόμενοι",δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού σχετικά με το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Δεν παρέλειψε, όμως, να χρησιμοποιήσει ως "αντεπιχείρημα", στις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ότι "η συνύπαρξη αποτέλεσε πρόταση και της Γ ΕΠΚΑ". Μόνο που η (πιεζόμενη έτσι κι αλλιώς από την πολιτική ηγεσία, όπως όλες οι Εφορείες, όταν υπάρχουν αρχαιότητες, εμποδίζουν προστατευόμενα και συνένοχα με τις κυβερνήσεις μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα) αρμόδια Εφορεία έκανε αυτή την πρόταση υπό το φόβο: Της πιθανής εγκατάλειψης του αρχαιολογικού χώρου.Μπορεί, βέβαια, η πρόταση της Εφορείας, να διευκόλυνε την επιλογή του υπουργού και της κυβέρνησης, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις φέρουν απόλυτα την ευθύνη για την κακή κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων. Γι' αυτό, ακριβώς, το λόγο ο υπουργός όφειλε να καθησυχάσει τους αρχαιολόγους, αναζητώντας "κατ' αρχήν" τρόπους ανάδειξης του ευρήματος και όχι "κατ' αρχήν" τρόπους συνύπαρξής του με το ιδιωτικό μουσείο.Οσο για εκείνους που ασκούν πιέσεις και εκείνους που τις δέχονται, η προϊστορία της παραχώρησης του οικοπέδου για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποδείχνει ακριβώς τα αντίθετα απ' όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Μάης '96.Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, και ο Στέφανος Μάνος δίνουν κοινή, "συναινετική", συνέντευξη Τύπου, περί του ευπρεπισμού και της οργάνωσης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με πωλητήρια, κυλικεία, βεστιάρια, επαρκείς χώρους υγιεινής, σήμανση, στολές φυλάκων κ. ά. Το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό και περιελάμβανε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.ά.)
23 Γενάρη 1997, δηλαδή χτες.Ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγγειλε τα παραπάνω, αφού πρώτα τα τιτλοφόρησε "Μουσειακή Πολιτική" και τα έστειλε με εγκύκλιο στις αρμόδιες Διευθύνσεις και Εφορείες. Οι προσθήκες που έγιναν στα όσα ακούσαμε πριν λίγους μήνες είναι: Υπαρξη χώρων για πολλαπλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.Καθιέρωση περιοδικών εκθέσεων, που να αφορούν όλες τις μορφές πολιτιστικής δημιουργίας. Προσαρμογή των ωραρίων λειτουργίας κάποιων μουσείων, ανάλογα με τις τουριστικές ανάγκες. Και τέλος, διοικητικός αποχωρισμός των μεγάλων μουσείων από τις αντίστοιχες Εφορείες, κατά το πρότυπο του ΕΑΜ και του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας.
Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσονται τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Αθήνας, Ακρόπολης, Θεσσαλονίκης Ιωαννίνων, Νεμέας, Ολυμπίας, Δελφών, Χανίων και τα Βυζαντινά Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Οι Εφορείες και οι Διευθύνσεις το ΤΑΠ πρέπει να ετοιμάσουν ταχύτατα τις σχετικές μελέτες. Και το ΚΑΣ πρέπει να εγκρίνει "κατά προτεραιότητα",όχι επειδή έτσι κι αλλιώς επείγει η αναμόρφωση των χώρων, αλλά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα από το Β Πακέτο Ντελόρ, που αφορούν στα Μουσεία.Με το φόβο, όμως, των... Ιουδαίων και μόνο, πολιτιστική πολιτική δε γίνεται.
Οι επιχορηγήσεις των θεάτρων, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το ΥΠΠΟ δεν έχουν την υπογραφή του υπουργού (!). Με άλλα λόγια το ΥΠΠΟ "αναγκάστηκε" να κάνει επίσημη, μέσω του Γραφείου Τύπου, ανακοίνωση, μόνο επειδή η πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής διέρρευσε. Και αφού στην πραγματικότητα διέρρευσε η χωρίς φιλοσοφία, μέτρο, στόχο και κριτήρια πολιτική των επιχορηγήσεων, ο υπουργός δήλωσε, χτες, ότι θα επανακριθούν οι επιχορηγήσεις,αφού η επιτροπή παρουσιάζει αιτιολογημένη την πρότασή της. Οσο για τον έλεγχο του ΥΠΠΟ σχετικά με την αξιοποίηση των επιχορηγήσεων, περιορίστηκε να πει "στις συμβάσεις προβλέπεται ο μηχανισμός του ελέγχου". Δεν προβλέπεται, όμως, η διαδικασία ελέγχου και για το συγκεκριμένο είπε ότι θα πρέπει ξεκαθαριστεί με νόμο του κράτους.