Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο επίκεντρο η παλαιστινιακή ανεξαρτησία

Η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι δεδομένη και θα γίνει την "κατάλληλη στιγμή" τόνισε, χτες, σε δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και του Λικούντ αποτύγχαναν, για άλλη μια φορά, να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο προτάσεων σχετικά με την τελική φάση των ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα καταληχτεί και το οριστικό καθεστώς των αυτόνομων εδαφών.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις της τρίτης φάσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας", η Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι έτοιμη να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού κράτους. Αυτό δήλωσε χτες ο Γιάσερ Αραφάτ από το Κάιρο, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες προκειμένου να ενημερώσει λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του παλαιστινιακού κράτους είναι μια υπόθεση που αφορά τον παλαιστινιακό λαό και τον αραβικό κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από τη θέληση του Ισραήλ. Οι δηλώσεις Αραφάτ αποτελούν, στην ουσία, απάντηση προς τις προειδοποιήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Το μελλοντικό καθεστώς των παλαιστινιακών εδαφών ήταν και το μείζον σημείο διαφωνίας ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές του Εργατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιοσί Μπεϊλίν, και του Λικούντ, Μίκαελ Εϊτάν, που επεξεργάζονται ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων για την τρίτη και τελευταία φάση των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στη δημοσιότητα την προσεχή Κυριακή ή τη Δευτέρα. Παρ' όλα αυτά, χτες η συνεδρίαση των δύο επιτροπών διακόπηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί καμία σημαντική πρόοδος. Αν και το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου δεν έγινε γνωστό, αξιωματούχοι των δύο κομμάτων υπογράμμισαν ότι υφίστανται πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μέλος της επιτροπής, Επχραϊμ Σνεχ, διαφώνησε με το σχέδιο συμφωνίας, επειδή, όπως τόνισε, δεν εξασφαλίζει στους Παλαιστινίους τη δυνατότητα ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους, ενώ παράλληλα το Ισραήλ δε δεσμεύεται ότι δε θα επεκτείνει τους εποικισμούς. Από την πλευρά του, ο Μίκαελ Κλέινερ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Λικούντ, διαφώνησε επειδή, όπως υποστήριξε, η συμφωνία δε διασφαλίζει ότι το Ισραήλ θα κατέχει τον έλεγχο των διεθνών συνόρων αλλά και το 50%, τουλάχιστον, των εδαφών της Δυτικής Οχθης, ούτε αποτρέπει σαφώς την επιστροφή στα αυτόνομα εδάφη των Παλαιστινίων προσφύγων.

Νέες συνομιλίες με τη Συρία ζητά ο Νετανιάχου

Ετοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Συρία δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη των ισραηλινο - συριακών διαπραγματεύσεων. Ο Νετανιάχου, βέβαια, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να μείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία. Σχετικά με το καίριο ζήτημα των υψωμάτων του Γκολάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να επαναλάβει κατηγορηματικά ότι αρνείται να τα παραδώσει στη Συρία, αλλά τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τους όρους του Σύρου Προέδρου Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ