Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΗ
"Στα Πέλαγα του Ονείρου"

(Ποιήματα 1996)

Η ποιητική συλλογή του Χρήστου Κεραμίδη "Στα Πέλαγα του Ονείρου", πρέπει να είναι το πρώτο του βιβλίο απ' ό,τι διαπιστώνουμε. Ο ποιητής, χρησιμοποιεί τη ρίμα σε μορφή παραδοσιακής τεχνικής.

Με πολλά θετικά στοιχεία, όπως λυρικούς τόνους και σωστή τοποθέτηση προβληματισμού, κινείται άνετα μέσα στους ποιητικούς δρόμους της εποχής μας. Ο λόγος του πυκνός, έχει στιγμές που χάνεται στη δίνη της έμπνευσης. Μια γεύση αρμύρας ποτίζει τους στίχους του κι αυτό γιατί το θαλασσινό στοιχείο είναι ζωντανό σ' όλη του την πορεία.

Η ψυχή του ποιητή αρμενίζει πάνω στα κρένια της ποίησης, ανάμεσα στο Βέγα και τον Αντάρη. Χαιρετάμε την ποιητική φωνή του Χρήστου Κεραμίδη κι ευχόμαστε καλή συνέχεια. (Χ. Κεραμίδης , Ζαλόγγου 7β - 65403 Καβάλα, τηλ. 250.713).

Μάκη Πόγκα: "Η τελευταία πράξη" (Ποιήματα 1996)

Ο ποιητής Μάκης Πόγκας δίνει στο φως της δημοσιότητας ένα ποιητικό βιβλίο, που χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο Α', που διατηρεί τον τίτλο της συλλογής και στο Β', που το τιτλοφορεί "Αστεγα". Ο ποιητής προτιμά το στίχο με ρίμες στο Α μέρος. Σέβεται το ρυθμό και λαξεύει το λόγο του με προσοχή. Εχει λυρικά ξεσπάσματα και προχωρεί στα "Αστεγα" σ' ελεύθερο στίχο. Στοχάζεται, προβληματίζεται, πειραματίζεται στη νεότερη ποίηση. Ο Μ. Π. έχει στο ενεργητικό του άλλες τέσσερις ποιητικές συλλογές, γεγονός που σηματοδοτεί την ποιητική του διαδρομή από το 1985, χρονολογία της πρώτης του παρουσίας στα Γράμματα.

Ποιητής που αναζητά το φως, την αλήθεια. Ο Μ.Π. έχει στιγμές οδύνης μέσα στους στίχους του για τον Ανθρωπο, τον Ποιητή, την ίδια τη ζωή. Και όλη αυτή η αναζήτηση είναι σημαντική και για τον ποιητή και για την ίδια την ποίηση. (Εκδόσεις "Στεφ. Βασιλόπουλος", Ιπποκράτους 6).

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ