Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η λατρεία του ποιητή

Η προκαταρκτική έκθεση με τα συμπεράσματα της ανασκαφικής έρευνας το 1996 στο ιστορικό σπήλαιο στον όρμο Περιστέρια, στη νότια ακτή της Σαλαμίνας,κατατέθηκε, χτες, στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.Την ανασκαφή διενεργεί ερευνητική ομάδα υπό την εποπτεία του επ. καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννη Λώλου.

Το σπήλαιο ταυτίζεται με τα "Κυχρέως Αντρα" του ποιητή Λυκόφρωνος και τα ευρήματα της ανασκαφής δηλώνουν ποικίλες χρήσεις του σπηλαίου από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής εποχής μέχρι τους ώριμους χρόνους της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ανασκαφέων, το σπήλαιο, στους κλασικούς χρόνους, υπήρξε ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και ένας μελαμβαφής σκύφος (σ.σ. είδος ποτηριού) (430 - 420 πΧ) με χαραγμένο το όνομα του τραγικού ποιητή. Σύμφωνα με τον Γιάννη Λώλο "η χάραξη του ονόματος θα πρέπει να αναχθεί ίσως στον 2ο αιώνα πΧ, εάν όχι σε πρώιμους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται, προφανώς, για επιγραφή αναθηματικού χαρακτήρα που συνιστά πολύτιμη μαρτυρία για την άσκηση ηρωικής λατρείας προς τιμή του ποιητή στο χώρο ακριβώς έμπνευσης και δημιουργικής δράσης του".

Στη Νεολιθική εποχή ανήκουν όστρακα αγγείων, λίθινα εργαλεία και ένα γυναικείο ειδώλιο, ενώ στη Ρωμαϊκή εποχή χρονολογούνται μεγάλες ποσότητες κεραμικής, θραύσματα πήλινων ειδωλίων, ένας άθικτος νομισματικός θησαυρός των χρόνων του αυτοκράτορα Γαλλιηνού κ.ά.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Πειραιά, όπου και συντηρούνται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ