Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Αν δε διατηρηθεί στο 5,5% που ήταν τον Ιούνη, στην καλύτερη περίπτωση, θα πέσει τον Ιούλη στο 5,4%

"Κολλημένο" στο 5,5% και στην καλύτερη περίπτωση να πέσει στο 5,4%, προβλέπουν αρμόδιοι παράγοντεςτο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούλη, σε δωδεκάμηνη βάση. Η πιθανότητα να πέσει τον Ιούλη στο 5,4% - από το 5,5% που "σκαρφάλωσε" τον Ιούνη - θα εξαρτηθεί κυρίως από τις μειώσεις στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Την επίσημη διαμόρφωση του δείκτη για το μήνα που μας πέρασε θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία.

Πηγές της τελευταίας επισημαίνουν, πάντως, ότι ο στόχος που έχει θέσει ηκυβέρνηση να πέσει ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη (σε δωδεκάμηνη βάση) στο 4,5% 1997, δεν πρόκειται να επιτευχθεί σε καμιά περίπτωση. Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό να κινείται με ρυθμούς στο τέλος του έτους πάνω από το 5%, ανεξάρτητα από τα όποια σκαμπανεβάσματα σημειώσει στους επόμενους μήνες.

Για τη δυσκολία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν ευθύνες στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θέτει ως πρωτεύοντα στόχο τη μείωση του δείκτη, αρνείται να χτυπήσει "το κακό στη ρίζα του". Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να σημειωθεί υποχώρηση του πληθωρισμού μέσω "συμφωνιών κυρίων" για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ούτε μέσω "συστάσεων" για το ύψος των αυξήσεων στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολών.

Από την άλλη μεριά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά και η επερχόμενη άνοδος των τιμολογίων της ΔΕΗ - έστω και αν η τελευταία είναι χαμηλότερη του τιμαρίθμου - επιδρούν αυξητικά στη διαμόρφωση του πληθωρισμού. Και μπορεί για τον Ιούλη οι αυξήσεις στα εισιτήρια να αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των τιμών των οπωροκηπευτικών - μια και τον περασμένο μήνα οι υπόλοιποι προσδιοριστικοί παράγοντες του τιμαρίθμου, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των καυσίμων, κινήθηκαν οριακά - αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι δυσμενείς συνέπειες που θα έχει στον πληθωρισμό η εφαρμογή των συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τους επόμενους μήνες.

Γεννάται, για παράδειγμα, το ερώτημα, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ - εκτός από τη δεδομένη επιβάρυνση που θα ασκήσει στην επιμέρους κατηγορία που σταθμίζεται - δε θα μετακυλιστεί στο τελικό κόστος αγοράς των προϊόντων από τις παραγωγούς βιομηχανίες; Η μήπως οι τελευταίες θα τηρήσουν τη "συμφωνία κυρίων" και θα συγκρατήσουν τα τιμολόγιά τους;

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ