Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιστολή από 70χρονο φίλο

Αγαπητέ νέε, αγαπητή νέα,

Προσπαθώντας με τα αδύναμα ποδάρια μου να δρασκελίσω το μεγάλο "χάσμα των γενεών" που μας χωρίζει, (εσύ είσαι κάπου στα είκοσι, ενώ εγώ έχω "πατήσει" πια τα εβδομήντα), θα ήθελα έστω και εξ αποστάσεως, με το χαρτί και το μολύβι, να επικοινωνήσω μαζί σου, να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου και να σου δώσω - αν μου επιτρέπεις - μερικές συμβουλές.

Ξέρω ότι αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα και πολλές φορές ίσως να έρχεσαι στο σημείο να τα βάζεις με τους ίδιους τους γονείς σου και να λες: "τι ήθελαν και με φέρανε σε τούτο το σάπιο κόσμο, το βασανιστή"...

Κάποιος παλιότερος ποιητής (ο Καβάφης, αν τον έχεις ακουστά), έλεγε πως αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς, να μην την εξευτελίζεις στην καθημερινή ανοησία, ώσπου να σου γίνει στο τέλος "σαν μια ξένη φορτική". Εσύ όμως τώρα δε χρειάζεται καθόλου να προσπαθήσεις, ούτε να απελπίζεσαι. Γιατί τα νέα είναι πολύ ευχάριστα. Οι σοφοί εθνοπατέρες μας, που κυβερνάνε την πατρίδα, δε θ' αφήσουν τη ζωή σου να εξευτελίζεται, ώσπου να σου γίνει ένα βάρος περιττό. Αφού, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και των μεγάλων θυσιών που απαιτούνται, προκειμένου να εισέλθει και η χώρα μας στη μεγάλη οικογένεια των πλούσιων εταίρων μας, της Ευρώπης, η πατρίδα δεν μπορεί να σου προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που σε απασχολούν, φροντίζει τώρα τελευταία, πέραν των άλλων απολαύσεων (γήπεδα, "σόου" στην τηλεόραση, σίριαλ τύπου Φώσκολου με πολύ "σασπένς" κλπ), να σου εξασφαλίσει και έναν Παράδεισο ολότελα δικό σου!.. Με μια γλαστρούλα στην αυλή σου θα μπορείς στο εξής, ελεύθερα και ανεμπόδιστα, να έχεις το θαυματουργό "χορταράκι" σου, που θα λύνει όλα σου τα προβλήματα και θα σε ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους. Τι να κάθεσαι τώρα να διαβάζεις βιβλία και συγγράμματα, να ασχολείσαι με αγώνες συνδικαλιστικούς, με διαδηλώσεις για το μεροκάματο, με πορείες ειρήνης και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Ασε που όλα αυτά, εκτός από ουτοπίες και ματαιοπονίες, είναι και πράγματα αναχρονιστικά και επικίνδυνα, που επισύρουν την επέμβαση των ΜΑΤ και της Δικαιοσύνης (έχεις ακούσει ότι, παλιότερα, κάποιον Νικηφορίδη τον συνέλαβαν, τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον έστησαν στον τοίχο, γιατί γύριζε μ' ένα χαρτί και μάζευε υπογραφές για την Ειρήνη;..).

Υπάρχουν, λοιπόν, βάσιμες ελπίδες ότι η πατρίδα σύντομα θα ψηφίσει νόμο, ώστε να μπορείς ελεύθερα και με την άνεσή σου να καλλιεργείς στον κήπο σου ή και στη γλαστρούλα σου, εκεί στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, μερικά δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, καταδικά σου, να έχεις ό,τι ώρα θέλεις την "πνευματική τροφή" σου, πράγμα που θα σε καταστήσει ένα άτομο ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσα στον όμορφο και ελεύθερο κόσμο που ζούμε. Με την πρόοδο μάλιστα της πληροφορικής αυτά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούν τα "όργανα της τάξεως" σε πανευρωπαϊκή κλίμακα (χάρη στο μεγαλόπνοο πρόγραμμα της Συνθήκης του Σένγκεν), με το πάτημα ενός κουμπιού να σε βρίσκουν όπου κι αν είσαι, να σε πληροφορούν, να σου λύνουν κάθε απορία σου, ακόμα και πού θα μπορείς να βρεις, αν θέλεις, την καλύτερη και φθηνότερη ηρωίνη σου...

Ομως, για να σοβαρευτούμε και λίγο, παιδιά, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, ότι αυτός ο όμορφος κόσμος που σας έφεραν να ζήσετε είναι, πραγματικά, σάπιος μέχρι το μεδούλι. Γι' αυτό φροντίστε και σεις, βοηθάτε όλοι μαζί να τον αλλάξετε. Το "περιβόλι" αυτό, που μέσα του θεριέψανε τ' αγκάθια και τα τριβόλια, (όπως σας συμβούλεψε άλλωστε κι ο ποιητής), κόψτε το! Ξεχερσώστε το!.. Και χτίστε κάστρο απάνω του και ταμπουρωθείτε μέσα, για πάλεμα και για μάτωμα. Κι επειδή στις μέρες μας το ταμπούρωμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να φέρει αποτέλεσμα, βγείτε και έξω από το κάστρο. Κατεβείτε στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στις πλατείες, όλοι μαζί, και ζητείστε το δίκιο σας. Το δικαίωμά σας στη ζωή. Μονάχα ενωμένοι και αποφασισμένοι θα μπορέσετε να αντισταθείτε και να αντιπαλέψετε αποτελεσματικά αυτά τα παχύδερμα που σας φτιάχνουν τους ψεύτικους παραδείσους, που σας οδηγούν στο περιθώριο, στη μοιρολατρία και, τελικά, στην καταστροφή.

Ενας εβδομηντάχρονος φίλος σας

(και για το γνήσιον της υπογραφής)

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ