ΝΤΕΝΒΕΡ.-
Σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων άρχισε, χτες, στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Κολοράντο, Ντένβερ, η ετήσια σύνοδος των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7). Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Βρετανίας πρόκειται να συζητήσουν, κυρίως, οικονομικά θέματα κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου, στην οποία ισότιμη προσκεκλημένη παρευρίσκεται η Ρωσία.
Στον κατάλογο των θεμάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των "επτά" (οκτώ με τη συμμετοχή της Ρωσίας), κυριαρχεί το ζήτημα της εξεύρεσης μιας τέτοιας μορφής ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές που δε θα προκαλεί "σοβαρά προβλήματα στην ευμάρεια των πολιτών". Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διάδοσης των ναρκωτικών, ο έλεγχος της πυρηνικών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής, η μεταβίβαση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, αλλά και η προσπάθεια επίτευξης προόδου σχετικά με τη συμφωνία του Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή είναι τα υπόλοιπα θέματα του καταλόγου συζήτησης της συνάντησης.
Η ατμόσφαιρα στην ετήσια σύνοδο των "G7" δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη δυνατή, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και ο Καναδάς και η Ιαπωνία φέρονται αρκετά δυσαρεστημένοι από την "αλαζονική" στάση - που συνοψίζεται από τους αναλυτές στη φράση "αυτή είναι η επιλογή μου ή την αποδέχεσαι ή όχι" - των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη όσο και απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Η δυσαρέσκεια των εταίρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντάθηκε ιδιαιτέρως μετά την εναρκτήρια ομιλία του Μπιλ Κλίντον, στην οποία, όπως αναμενόταν, κυριάρχησε η θριαμβολογία σχετικά με την αμερικανική οικονομία, τακτική που έχει, επανειλημμένως, επικριθεί από τις υπόλοιπες χώρες. "Κυρίαρχη και πιο ισχυρή οικονομία της υφηλίου" χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος την αμερικανική οικονομία, καλώντας τους εταίρους του να μιμηθούν το αμερικανικό παράδειγμα και να προχωρήσουν χωρίς ενδοιασμούς στην κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, στην παροχή πλήρους ελευθερίας στις εταιρίες και στον ανταγωνισμό.
Την αγανάκτηση των εταίρων έχει προκαλέσει, επίσης, η πρόταση της Ουάσινγκτον να δώσει μόνο 819 εκατομμύρια δολάρια προς απόσβεση του, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χρέους της προς τον ΟΗΕ και μάλιστα υπό την προϋπόθεση της πραγματοποίησης θεσμικών αλλαγών. Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και όσον αφορά το ΝΑΤΟ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν την είσοδο της Ρουμανίας, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στην είσοδο της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, των οποίων την παρουσία έχει, ήδη, προανακοινώσει στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη Μαδρίτη.
Τριβές ανάμεσα στις επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες έχει προκαλέσει και το θέμα της παροχής χρηματικής βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής, βοήθεια που θα δοθεί ως απόσβεση μέρους των χρεών των χωρών αυτών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι δε διοικούνται από στρατοκρατούμενες κυβερνήσεις. Η Ουάσινγκτον φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση ότι είναι προτιμότερο η βοήθεια να δοθεί υπό τη μορφή των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με αιχμή του δόρατος τη Γαλλία, τάσσονται υπέρ της παροχής ενός καθαρού χρηματικού ποσού προς τις κυβερνήσεις των επιλεχθέντων αφρικανικών χωρών.
Η ένταση που αναμένεται να χαρακτηρίσει τις εργασίες του τριημέρου έγινε σαφής, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο στην Ουάσινγκτον. Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας έναντι του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και υπενθύμισε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι οι "εμπορικές ανισότητες" προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών κατά το παρελθόν. Οι δύο άνδρες κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία, που παραχωρεί στις ΗΠΑ το δικαίωμα ελέγχου του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο Ριουτάρο Χασιμότο κατέστησε σαφές ότι θα θέσει επί τάπητος κατά τη σύνοδο το θέμα της παρουσίας του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, που αντιτίθεται στις επισταμένες προσπάθειες του Μπιλ Κλίντον να μετατρέψει την "G7" σε "G8", τόνισε ότι θα ζητήσει από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να αποτρέψουν τη συμμετοχή του Μπορίς Γιέλτσιν σε κρίσιμες οικονομικές συνεδριάσεις με νομισματικά ή μακρο- οικονομικά θέματα, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο Αμερικανός οικοδεσπότης του και εξαιρεί το Ρώσο ομόλογό του μόνο από μία ωριαία οικονομική συζήτηση.
Παρά τα σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Μπιλ Κλίντον επέλεξε να συναντήσει, χτες το απόγευμα, πρώτο το Ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Μάλιστα, μετά από παραίνεση του Μπ. Κλίντον, ο Μπορίς Γιέλτσιν αναμένεται να απευθύνει ομιλία προς τους εταίρους κατά τη διάρκεια του βραδινού δείπνου που θα εστιαστεί στη μετάβαση της ρωσικής οικονομίας στην κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς και στην εκτίμησή του για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Και στους τρεις συνομιλητές του, και κυρίως στον Μπορίς Γιέλτσιν, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να τονίσει ότι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στους Σέρβους της Βοσνίας για να ικανοποιήσουν τους όρους της ανταλλαγής αιχμαλώτων και της παράδοσης των εγκληματιών πολέμου, που προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον. Ο Ζακ Σιράκ, από την άλλη, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Μπιλ Κλίντον να επικεντρώσει την προσοχή του στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ρομάνο Πρόντι φέρεται διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Μπιλ Κλίντον για τη διατήρηση της θανατικής ποινής και την αύξηση των αποφάσεων επιβολής της.
Αντιθέσεις αναμένεται να προκαλέσει στη σύνοδο των "G7" και το θέμα του νόμου Χελμς - Μπάρτον, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική δικαιοσύνη σε όσες εταιρίες διατηρούν εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, με το σκεπτικό ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας της Κούβας στηρίζεται στις δημευμένες περιουσίες Αμερικανών πολιτών.