Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι 8 στις 10 νέες εταιρίες, που ιδρύθηκαν από το 1992 μέχρι το 1996, ανήκουν στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, εμπορίου ή τουρισμού
Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών (έχουμε κατακλυστεί από γραφεία συμβούλων κλπ.), γεγονός που σηματοδοτεί την ενίσχυση του μεταπρατικού και παρασιτικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων της εταιρίας ICAP DATABANK, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και αφορά στις ιδρύσεις νέων εταιριών μορφής ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην τελευταία πενταετία (1992 - 1996) ιδρύθηκαν συνολικά 22.876 νέες εταιρίες μορφής ΑΕ και ΕΠΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην ίδια πενταετία, από τις παραπάνω νεοϊδρυμένες εταιρίες ήδη διαλύθηκαν (δηλαδή έκλεισαν, είτε γιατί ήταν αεριτζίδικες είτε γιατί δεν άντεξαν τον ανελέητο ανταγωνισμό ή για άλλους λόγους) οι 1.263,ενώ άλλες 82 από τις νεοϊδρυμένες εταιρίες συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ICAP, αν εξαιρεθούν οι 1.345 νεοϊδρυμένες εταιρίες που διαλύθηκαν ή συγχωνεύτηκαν και απορροφήθηκαν καθώς επίσης οι 180 εταιρίες με ελλιπή στοιχεία και 56 ΠΑΕ, προκύπτει ότι οι εν ενεργεία νεοϊδρυθείσες εταιρίες της τελευταίας πενταετίας ήταν 21.295 με συνολικά ιδρυτικά κεφάλαια 767,2 δισ. δραχμές.
Το γεγονός ότι ενισχύεται ο μεταπρατικός και παρασιτικός χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανές από τα παρακάτω στοιχεία, που δείχνουν ότι υπερισχύει - από κάθε άποψη - η ίδρυση νέων εταιριών στους κλάδους παροχής υπηρεσιών, τουρισμού και εμπορίου, ενώ οι νεοϊδρυθείσες εταιρίες στο χώρο της βιομηχανίας (δηλαδή της παραγωγής προϊόντων) είναι ελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των νεοϊδρυθεισών εταιριών καλύπτεται από τον κλάδο εμπορίου (8.262 εταιρίες ή 38,8%), παροχής υπηρεσιών (7.019 εταιρίες ή 33%) και τουρισμού (1.513 εταιρίες ή 7,1%).Αντίθετα, οι ιδρύσεις νέων εργοστασίων που παράγουν εγχώρια προϊόντα καλύπτουν μόλις το 21,1%, αφού στην ίδια περίοδο ιδρύθηκαν 4.501 εταιρίες του κλάδου βιομηχανίας. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από την κατανομή των ιδρυτικών κεφαλαίων των νεοϊδρυθεισών εταιριών, αφού οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών, εμπορίου και τουρισμού καλύπτουν το 69,5% και ο κλάδος της βιομηχανίας μόλις 29,5%.
Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση που κάνει η ICAP, ότι δηλαδή "στη βιομηχανία, οι περιπτώσεις ιδρύσεων με ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια (άνω των 5 δισ. δραχμών) κατά κανόνα αφορούν συγχωνεύσεις προϋπαρχουσών εταιριών και όχι εξ αρχής ιδρύσεις νέων μονάδων".Αυτό σημαίνει πως στο χώρο της βιομηχανίας εντείνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων, γεγονός που το επισημαίνει και η ICAP, σημειώνοντας πως "διαφαίνεται τάση συγκέντρωσης στη βιομηχανία σε λιγότερες μονάδες, μεγαλύτερης κεφαλαιακής βάσης".
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση της ICAP, ότι στη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας διαλύθηκαν συνολικά 6.946 εταιρίες, τόσο από αυτές που ιδρύθηκαν στην τελευταία πενταετία όσο και παλαιότερα και ταυτόχρονα συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν - ανεξαρτήτως έτους ίδρυσης - συνολικά 967 εταιρίες.