Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ταραχές και βία

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Για τέταρτη συνεχή μέρα συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στρατιώτες. Στις χτεσινές "οδομαχίες" που σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, τραυματίστηκαν 17 άτομα, δύο από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό τους στην κρανιοεγκεφαλική χώρα από πλαστικές σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο, είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι, ο Μουράντ Τζαμτζούν.

Ομάδες νεαρών Παλαιστινίων λιθοβόλησαν άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων στη διχοτομημένη πόλη, οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν, με συνέπεια να τραυματιστούν δύο νεαροί και να γενικευτούν τα επεισόδια μεταξύ των Παλαιστινίων και των στρατιωτών που προστατεύουν το τμήμα της πόλης, όπου κατοικούν 400 Εβραίοι έποικοι. Το περασμένο 24ωρο από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών τραυματίστηκαν τουλάχιστον 38 Παλαιστίνιοι.

Οι ταραχές πρωτοεκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων για το πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εναντίωσή τους στην ανέγερση νέου ισραηλινού οικισμού στα Κατεχόμενα. Τα νέα αυτά επεισόδια, αποτελούν μία σαφέστατη ένδειξη του τέλματος που έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία και εξαιτίας αυτού, η ολοένα αυξανόμενη κρίση μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Απόδειξη αυτής της εντεινόμενης κρίσης είναι ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε ευθέως την Παλαιστινιακή Αρχή ότι έδωσε εντολή για τα βίαια επεισόδια και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσουν οι ταραχές στη Χεβρώνα, καθώς επίσης και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, ότι ενθάρρυνε τις πρόσφατες ταραχές.

"Ο πρόεδρος Αραφάτ έδωσε πριν από πολλές ημέρες σαφείς εντολές για υποκίνηση ταραχών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να καταφεύγουν στη βία κάθε φορά που θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ". υποστήριξε ο Νετανιάχου μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας της ισραηλινής Βουλής.

Τα βίαια επεισόδια που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προκάλεσαν την αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που προέβη σε ανακοίνωση παρεμβαίνοντας στο θέμα και χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ανησυχητικές που αυξάνουν την απαισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής. "Η ειρηνευτική διαδικασία δε διέρχεται μόνο μία πολιτική κρίση. Η κρίση βρίσκεται και στη σκέψη των ανθρώπων. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζακ Ριμελάρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ