Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητείται λύση από το ΣτΕ για τις χωματερές

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσε χτες ο Δήμος Αυλώνα και ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεγκρίνεται η θέση "Πηγάδι Παππά"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", σχετικά με τους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, καθώς οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια καταναλώνονται σε ατέλειωτες ακαδημαϊκές συζητήσεις, χωρίς να δίνουν λύση στο καίριο αυτό πρόβλημα, που απασχολεί το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσε χτες προσφυγή ο Δήμος Αυλώνα, με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεγκρίνεται η χωροθέτηση της θέσης "Πηγάδι Παππά" για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.

Ο Δήμος Αυλώνα στην προσφυγή του επικαλείται μια σειρά λόγους για να ακυρωθεί η από 16 - 5 - 1997 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας των δασών και ότι θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αυλώνα ισχυρίζεται ότι:

  • Σε περίπτωση που επιλεγεί ο Αυλώνας για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών, θα καταστραφούν 450 στρέμματα δάσους και θα κοπούν 100.000 περίπου δέντρα.
  • Θα δημιουργηθεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς η θέση "Πηγάδι Παππά" βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την πόλη του Αυλώνα και 1.200 μέτρα από το Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο οποίο υπηρετούν 3.000 οπλίτες και αξιωματικοί. Επίσης, σε απόσταση 1.300 μέτρων και τριών χιλιομέτρων από το "Πηγάδι Παππά" βρίσκονται αντίστοιχα υδραγωγείο και αντλιοστάσιο, που τροφοδοτούν την Αθήνα με νερό για ύδρευση.
  • Η κατασκευή του έργου θα καταστρέψει την πανίδα της περιοχής, γιατί η επίμαχη θέση βρίσκεται στα όρια μόνιμου καταφυγίου θηραμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1969.

Στα στοιχεία που επικαλείται ο Δήμος Αυλώνα περιλαμβάνεται και έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή ο καρστικός υδροφορέας παρουσιάζει υψηλή ρυπαντική επικινδυνότητα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αυλώνα είχε εκφράσει παλιότερα φόβους ότι "η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη από το 1991 για να κατασκευαστεί τελικά στην περιοχή "Πηγάδι Παπά" η εγκατάσταση των απορριμμάτων". Αλλωστε, το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στις υποψήφιες για να "φιλοξενήσει" εγκατάσταση απορριμμάτων, παρόλο που το 1990 δε συμπεριλαμβανόταν καν στο σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αυτές. Την ίδια στιγμή, άλλες περιοχές, στις οποίες υψηλοί πολιτικοί παράγοντες, καθηγητές πανεπιστημίων και μεγαλοεκδότες κατέχουν γη, αφήνονται επί της ουσίας στο απυρόβλητο και έτσι - όπως δείχνουν τα πράγματα - θα την "πληρώσει" ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,υπέγραψε την προέγκριση χωροθέτησης για την κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε μία από τις περιοχές του Αυλώνα, της Κερατέας και του Γραμματικού. Μετά την υπογραφή της απόφασης και από τα συναρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού, θα εκπονηθούν περιβαλλοντικές μελέτες και θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση προκειμένου να επιλεχθεί τελικά η περιοχή που θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση.

Πάντως, αναμένεται να... πιάσουν αρκετή δουλιά οι δικαστές του ΣτΕ σχετικά με τις χωματερές, καθώς αναμένεται να καταθέσουν προσφυγές και ο Δήμος Κερατέας και η Κοινότητα Γραμματικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ