Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Η θυσία των 106 στο Κούρνοβο

Τους 106 πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1943 από Ιταλούς φασίστες, αντίποινα για την ανατίναξη της σιδηροδρομικής σήραγγας στο Κούρνοβο, την οποία οργάνωσαν και εκτέλεσαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ της περιοχής, με μεγάλες απώλειες του εχθρού, σε έμψυχο και πολεμικό υλικό, τίμησαν οι αγωνιστές των Παραρτημάτων ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή στις 8 Ιούνη το πρωί.

Στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο του Μνημείου, που από χρόνια έχει ανεγείρει η ΠΕΑΕΑ, ήταν παρόντες: Ο Κ. Καραδήμας,νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του νομάρχη Φθιώτιδας, που χαιρέτισε. Ο πρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου.Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γ. Φώτου,ο Σ. Μπέκιος (Λάμπρος) από τους επιζώντες οργανωτές της επιχείρησης. Αντιπροσωπείες από τις ΝΕ Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Λάρισας του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ Ομβριακής. Επίσης αγωνιστές από Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ των γύρω περιοχών, και από την Αθήνα. Εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Βόλου και άλλοι μαζικοί φορείς. Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια από εκπροσώπους φορέων καθώς και από συγγενείς των εκτελεσμένων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιωτής Λιάλιος από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαμίας, που πήρε μέρος στην ανατίναξη της σήραγγας. Αναφέρθηκε στη σημασία της επιχείρησης που στοίχισε ακριβά στον εχθρό. Τονίζοντας και τη βαρβαρότητα της εκτέλεσης από τους φασίστες, των 106 πατριωτών που οι περισσότεροι ήταν κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες και μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Λαρίσας στο Κούρνοβο

Ακολούθησε προσκλητήριο των εκτελεσμένων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, με το Πένθιμο Εμβατήριο. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ