Θετική η ανταπόκριση των εργαζομένων στο αγωνιστικό προσκλητήριο των 19 σωματείων, που οργάνωσαν τη χτεσινή συγκέντρωση και προειδοποιούν με νέους συντονισμένους αγώνες
ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-
Το δικό τους "όχι" στην αφαίρεση των εργασιακών κατακτήσεων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση, βροντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας που συμμετείχαν σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την οποία διοργάνωσαν 19 Εργατικά Σωματεία. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας,αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Πάτρας,το ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ,αντιπροσωπεία των ΕΒΕ και του Συλλόγου Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του "Κρητικού" Αντώνης Γαλάνης, τόνισε πως πρέπει οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για να μπει φραγμός στον εφιάλτη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που δεν πρέπει να αφήνει κανένα εργαζόμενο αδιάφορο. "Οταν μένει άνεργος ο διπλανός σου, τόνισε, σύντομα θα έρθει και η δική σου σειρά".
Χαιρετίζοντας εκ μέρους των εργαζομένων της ΚΕΑ Αράξου, ο πρόεδρος του Σωματείου Διονύσης Πλέσσας,τόνισε πως είναι χρέος όλων των εργαζόμενων η αντίσταση και ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία των αγώνων που έρχονται, πρόσθεσε πως πρέπει το εργατικό κίνημα να ανοίξει πολλά μέτωπα πάλης.
Στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη αναφέρθηκε ο Φώτης Κατσικαρώνης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της 3Ε (Κόκα - Κόλα) και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών. Σημείωσε πως δε γίνεται λόγος ούτε για "κοινωνικό", ούτε για "διάλογο", αλλά για απόπειρα ωμής επιβολής των απαιτήσεων της εργοδοσίας. Κατήγγειλε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας "που μετέχουν στον προκατασκευασμένο διάλογο", προσθέτοντας πως πρέπει το εργατικό κίνημα να παλέψει για πλήρη και σταθερή απασχόληση, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και ανθρώπινες συντάξεις.
"Το καθεστώς της δουλείας δεν είναι μονόδρομος ούτε φυσικό φαινόμενο, είναι επιλογή της άρχουσας τάξης, εντολή της ΕΕ και μποναμάς της κυβέρνησης στους βιομήχανους", σημείωσε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Σημείωσε πως ο"κοινωνικός διάλογος δε διευθετεί την ανεργία, αλλά μοιράζει μια θέση εργασίας σε πολλούς εργαζόμενους" και πρόσθεσε: "Δεν είναι όνειδος να κάθεται το συνδικαλιστικό κίνημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία. Η τραγωδία όμως είναι, όταν απεμπολεί το όπλο της ταξικής πάλης". Χαιρέτισε την ενότητα των εργαζομένων, όπως εκφράζεται από τη συστράτευση των 19 Σωματείων και κατέληξε πως "μόνο ένας διάλογος απέδωσε: αυτός του αγώνα και των ταξικών αναμετρήσεων".
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύτηκαν φωνάζοντας διεκδικητικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, καταλήγοντας στη Νομαρχία Αχαϊας.