Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια αληθινή Ιωάννα

Η εθνική ηρωίδα των Γάλλων, η Ιωάννα, ανήκε σε εύπορη αγροτική οικογένεια που ήταν εγκαταστημένη, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετή Πολέμου, στο χωριό Ντορεμί, στα όρια Καμπανίας και Λωραίνης, στην Κεντροανατολική Γαλλία.

Από το 1425, άρχισε να "ακούει φωνές" αγίων που την καλούσαν να εκδιώξει τους Αγγλους από τη Γαλλία και να στέψει βασιλιά το δελφίνο Κάρολο, πράγμα που έγινε. Σύντομα κατόρθωσε να συναντηθεί με το διάδοχο. Μετά από εξέταση που της έκανε ομάδα θεολόγων, που θέλησαν να εξακριβώσουν την πίστη της, καθώς και την παρθενία της... πήρε την άδεια να εξοπλιστεί και να αναλάβει στρατιωτική δράση. Στα τέλη του Απρίλη, εισέβαλε στην Ορλεάνη, ενισχύοντας με πολεμοφόδια την άμυνα της πόλης και λύνοντας την πολιορκία της. Η Ιωάννα συνέχισε και μετά τις μεγάλες της στρατιωτικές επιτυχείς δραστηριότητές της κατά των Αγγλων και του Δούκα της Βουργουνδίας Φιλίππου του Καλού, που κατείχε τη γαλλική πρωτεύουσα. Στην Κομπιένη, όμως, απέτυχε, το τυχερό άστρο της έσβησε και αιχμαλωτίστηκε. Κατηγορήθηκε για αλαζονεία, ακολασία, εγωισμό και, αφού βασανίστηκε για να ομολογήσει τα εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει, την ανακήρυξαν αιρετική και την έκαψαν στην πυρά στις 31 Μάη του 1431. Οι σύγχρονες Ιωάννες, ευτυχώς γι' αυτές, δεν είναι άγιες, δεν πέφτουν στην πυρά, δεν "ακούν" φωνές, υπακούουν, μονάχα, στις επιταγές της εποχής. Την Πέμπτη στις 00.30 από την ΕΤ-2 θα προβληθεί η ταινία του Ζακ Ριβέτ "Η Ιωάννα της Λωραίνης" με τη Σαντρίν Μπονέρ και τον Ζαν Λουί Ρισάρ.

Η Ιωάννα, δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί τους ποιητές, τους λογοτέχνες, τους ζωγράφους, αλλά και τους κινηματογραφιστές, που δε σταμάτησαν να φλερτάρουν με τη δύναμη της θρυλικής γυναικείας αυτής μορφής. Ο Πρέμινγκερ, ο Ροσελίνι ο Μπρεσόν, ο Ντράγιερ "ερωτεύτηκαν" την αμφιλεγόμενη και λαμπερή Ιωάννα, ασχολήθηκαν μαζί της, τη "χτένισαν", την "έβαψαν", την "έντυσαν" με τα ενδύματα της δικής τους φαντασίας, δίνοντάς της τελικά τη μορφή που εκείνοι είχαν στο νου τους. Εν ολίγοις, δημιούργησαν τη δική τους Ιωάννα. Τελευταία, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ και η νέα ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να δοθεί μια άλλη διάσταση πιο ανθρώπινη και περισσότερο αληθινή στη συγκλονιστική ιστορία της νεαρής γυναίκας, που οδήγησε τους Γάλλους στη νίκη, για να οδηγηθεί η ίδια στην πυρά! Η Ζαν ντ' Αρκ δεν ήταν τόσο μια αγία, όσο μια γυναίκα που μένει ακλόνητη στις ιδέες της, μια γυναίκα με δυνατή πίστη. Η "Ιωάννα της Λωραίνης", ταινία σε δυο εποχές ("Οι Μάχες" και οι "Φυλακές"), απελευθερώνει την εικόνα που είχε σχηματιστεί από τις προκαταλήψεις, πολιτικές και κινηματογραφικές. Η Σαντρίν Μπονέρ, που διαδέχεται δυο ιερά τέρατα, τη Φαλκονέτι και την Μπέργκμαν, αποφασίζει να πάρει στα χέρια της την ψυχή της ηρωίδας και να την κάνει ανθρώπινη, προσιτή, κοντινή, ελκυστική. Σημερινή και αιώνια. Ο Ζακ Ριβέτ, που θεωρείται από τους συνεργάτες του (Ρενέ, Ρομέρ, Σαμπρόλ, Τριφό, Μαλ) ένας από τους πρωτεργάτες της "νουβέλ βαγκ", του νέου γαλλικού κύματος δηλαδή, χαρακτηρίζεται από μια τρομερή ευαισθησία, τον διακρίνει μια διεισδυτική ψυχολογική ματιά και διαθέτει μια απέραντη τρυφερότητα και ανθρωπιά. Τόσο πολύ, που καταφέρνει να αγγίξει την καρδιά του θεατή και να μιλήσει κατευθείαν στην ψυχή του. Μια ταινία επική, ιστορική και πραγματική, γυρισμένη με ένα εξαιρετικά λιτό, απέριττο και ευφυές κινηματογραφικό ύφος. Τέλος, μια ταινία που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να χάσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ