ΚΙΝΣΑΣΑ. -
Πίστη και υπακοή στη νέα Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό ορκίστηκε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα, ανακοινώνοντας μπροστά σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων ατόμων συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τη συγκρότηση επιτροπής για τη συγγραφή του προσωρινού Συντάγματος, τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος τον Δεκέμβρη του 1998 και προεδρικών, βουλευτικών εκλογών τον Απρίλη του 1999.
"Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πάνω στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά να κτίσουμε μία καινούρια χώρα πάνω σε καινούριες αξίες", τόνισε ο ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" στη διάρκεια της τελετής που έγινε παρουσία των προέδρων της Αγκόλας, Ρουάντας, Ουγκάντας, Μπουρούντι και Ζάμπια και ενός πλήθους άνω των 40.000 ατόμων. Εκεί, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή νομικών και άλλων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αρχίσει η συγγραφή του Συντάγματος, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη του 1998. Το κείμενο του Συντάγματος θα δοθεί στην κρίση του λαού σε δημοψήφισμα που θα γίνει μέχρι το Δεκέμβρη του 1998. Οσο για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, εξαγγέλθηκε ότι αυτές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Απρίλη του 1999.
Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του Καμπίλα, δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο από λίγες δεκάδες οπαδών του Ετιέν Τσισεκέντι, βετεράνου ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης, που άρχισαν να φωνάζουν: "Καμπίλα πούλησες τη χώρα. Δε σε φοβόμαστε". Μέσα σε λίγα λεπτά απομακρύνθηκαν από στρατιώτες αλλά και υπό την κατακραυγή πλήθους που αντέταξε το σύνθημα: "Πηγαίνετε στο Τόγκο" (όπως έκανε προτού αυτοεξοριστεί ο έκπτωτος δικτάτορας Μομπούτου Σεσεσέκο). Με την αφορμή αυτή, ο Λόρεντ Καμπίλα δεν παρέλειψε να καταφερθεί ενάντια σε όσους πιέζουν για τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών υποστηρίζοντας ότι "εκλογές δεν μπορούν να γίνουν, δίχως προϋποθέσεις" και ότι όσοι είναι υπέρ της άμεσης πραγματοποίησής τους επιδιώκουν να φθάσουν στην εξουσία με γνώμονα την ικανοποίηση προσωπικών και άλλων φιλοδοξιών.
Νωρίτερα, ο Λόρεντ Καμπίλα εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα με βάση το οποίο συγκεντρώνονται ευρείας κλίμακας εξουσίες στο πρόσωπό του, μέχρι να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, έχει 15 άρθρα που προβλέπουν ότι οι τρεις κορυφαίοι θεσμοί της χώρας είναι ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη. Στο ίδιο διάταγμα, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ορίσει και να αποπέμψει τα μέλη της κυβέρνησης και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου προβλέπεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.
(Κ. Χ. ) ΑΠΕ 29/05 00: 27