Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υδραγωγείο για... "φυτοφάγα ψάρια"

Τα έργα του Δήμου Νέας Ιωνίας σε βάρος του Αδριάνειου Υδραγωγείου και του λόφου της Αγίας Ολγας συζήτησε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Δεν αποφάσισε όμως, γιατί ο δήμος ζήτησε αναβολή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, 26/5. Ωστόσο ο δήμος υποχρεούται να φέρει συνολική μελέτη για το χώρο του Αδριάνειου και το λόφο Αγίας Ολγας.

Στο μεταξύ, οι φορείς ζητούν την προστασία του μνημείου. Εξάλλου, σε Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Λεων. Αυδής και Μήτσος Κωστόπουλος,μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Το έργο "Αναβάθμιση περιοχής λόφου Αδριάνειου Υδραγωγείου" χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ με 200 εκατ. και το Β ΚΠΣ. Με αφορμή έγγραφο του Συλλόγου "Φίλοι του Δάσους, του Πρασίνου και του Φυσικού Περιβάλλοντος" αποκαλύφθηκε ότι η μελέτη περιλαμβάνει και μία τεχνητή λίμνη, η οποία εγκλωβίζει έναν από τους κεντρικούς πεσσούς και κινδυνεύει ο δεύτερος πεσσός,που βρίσκεται στο όριο της όχθης της λίμνης. Στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ, με έγγραφό του, κάνει γνωστό ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανασκαφή και την αποτύπωση των πεσσών του μνημείου, για τα οποία όπως φαίνεται δεν έχει γίνει καμία μελέτη.Μάλιστα διακόπηκαν οι εργασίες για να επανεξεταστεί από το αρμόδιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο".

Οι βουλευτές τονίζουν: "Από τα πιο πάνω προκύπτουν σοβαρές ευθύνες,επειδή εγκρίθηκε και άρχισε η κατασκευή ενός έργου σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες και εργασίες". Και ρωτούν: "Αν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για το έργο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των πεσσών; Εχει η κυβέρνηση πρόθεση να προχωρήσει, είτε σε συνεργασία με το δήμο είτε με ξεχωριστή εργολαβία, στη διασφάλιση του αρχαιολογικού μνημείου; Η τεχνητή λίμνη υπήρχε στην οριστική μελέτη που ενέκρινε η Αρχαιολογική Υπηρεσία; Κι αν υπήρχε, πώς εξηγείται η εμφάνιση του προβλήματος εκ των υστέρων;".

Η μελέτη, που αρχικά είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ (30/4/96), πρόβλεπε "υδροχαρή βλάστηση και φυτοφάγα ψάρια, υπαίθριο χώρο στάθμευσης, μικρό θέατρο με πάγκους, πέρκολες, μονοπάτια με στηθαίο από μπετόν" κ. ά. Προχτές στο ΚΑΣ ακούστηκε πρόταση του δήμου να διατηρήσει και να μετατρέψει σε αναψυκτήριο την υδατοδεξαμενή στο λόφο Αγίας Ολγας.Να σημειωθεί ότι στην περιοχή οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν από τον εργολάβο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος το '88 ανέλαβε την εκτέλεση του κόμβου της οδού Κύμης, μη υλοποιώντας τις προδιαγραφές που είχαν δοθεί και μετατρέποντας την περιοχή σε τόπο μπαζών και απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ