Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Απολύσεις, "λοκ άουτ" και δικαστήρια!

Η επιχείρηση, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζει το εργατικό κόστος ως το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα και τους συγχαίρει για τη στάση τους!

Σε 10 απολύσεις προχώρησε χτες η "Ελληνική Υφαντουργία" Γιαννιτσών (ελέγχεται από ολλανδική πολυεθνική), ενώ, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, προαναγγέλλει και άλλες απολύσεις, περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων και επίσης τους "συγχαίρει" για την προσπάθειά τους "να επικρατήσει πνεύμα σύγχρονης συνεργασίας ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους"! Την ίδια στιγμή, που παράνομα έχει κηρύξει"λοκ άουτ", προσφεύγει στα δικαστήρια, με αίτημα να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές!

Στη χτεσινή επιστολή της, η εταιρία, απειλώντας με κλείσιμο, θέτει δυο όρους για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και συγκεκριμένα: Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 5%, σαν αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων και επενδύσεων "που θα πρέπει να συνοδεύονται και με τις ανάλογες μειώσεις προσωπικού για να αποδώσουν". Επίσης, ετήσια απόδοση των κεφαλαίων 10% για "να αισθάνονται οι μέτοχοι ότι η επένδυσή τους στην Ελλάδα και στην "Ελληνική Υφαντουργία" πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά - συνεχίζει - υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το δείκτη, αλλά το εργατικό κόστος αποτελεί ένα από τους βασικότερους, αν όχι τον βασικότερο, παράγοντα".

Να σημειώσουμε ότι, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τρίτη, η εταιρία είχε θρασύτατα αξιώσει να επιλέξουν ανάμεσα σε: 57 απολύσεις "οικειοθελείς" ή σε δημιουργία 5ης βάρδιας που σημαίνει ότι δυο ομάδες εργαζομένων θα δουλεύουν μόνο Σάββατο και Κυριακή και 12 ώρες ημερησίως.

Ωστόσο, οι προτάσεις "σύγχρονης συνεργασίας" του υφυπουργού, Χ. Πρωτόπαππα, και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου,για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να μην πάρουν αυξήσεις, να γίνουν διαθεσιμότητες, να δημιουργηθεί 5η βάρδια, "άνοιξαν την όρεξη" της εταιρίας. Ξεκίνησε, ήδη, τις απολύσεις με το 2% και τώρα τα θέλει όλα. Σε αυτό βοήθησε και η στάση του σωματείου, που εμφανίστηκε διαλλακτικό στις αξιώσεις της εταιρίας.

Από το προηγούμενο Σάββατο, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν καθημερινά τετράωρες στάσεις εργασίας, ενάντια στις απολύσεις. Απ' την ίδια μέρα, η εταιρία, με την αιτιολογία "είναι ασύμφορο να σας πληρώνουμε", παράνομα πραγματοποιεί "λοκ άουτ" για τις υπόλοιπες τέσσερις ώρες. Ταυτόχρονα, έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις και η σχετική προσφυγή θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ