Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Μέχρι τον Αύγουστο" θα μείνει ο στρατός στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν χτες ότι η επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του Βορείου Ιράκ, η οποία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί "ως τον Αύγουστο".Η Δύση δε φάνηκε να εντυπωσιάζεται...

Οι αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στο ιρακινό έδαφος περισσότερο από ποτέ - 200 χιλιόμετρα, σύμφωνα με επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν (!) - οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Εθνη τήρησαν, για ένατη μέρα χτες, στάση ανοχής (δηλαδή συνενοχής). Και ένας Ρώσος πολιτικός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής της ρωσικής Βουλής Αλεξέι Μιτροφάνοφ του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εξερράγη: "Τι θα γινόταν και τι θα έλεγαν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, αν ο ρωσικός στρατός έμπαινε τριάντα χιλιόμετρα στο έδαφος της Λετονίας ή της Εσθονίας;".

Στις Βρυξέλλες, πολλοί Κούρδοι συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδηλώνοντας για την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, ενώ αντιπροσωπεία τεσσάρων γυναικών έγινε δεκτή από εκπροσώπους της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Στα μέτωπα...

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί συνέχιζαν να καταδιώκουν τους αντάρτες και να "ξεκαθαρίζουν" τα στρατόπεδά τους, ενώ εγκατέστησαν και δικές τους βάσεις. Η αγαστή συνεργασία με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζεται, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ συγκεντρώνουν στρατεύματα στην περιοχή...

Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ) απάντησαν με νέες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην τουρκική ενδοχώρα.

Στο μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες φοιτητές τραυματίστηκαν χτες σε συγκρούσεις αριστερών διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την εισβολή στο Ιράκ και ακροδεξιών ομάδων. Η αστυνομία, αντίθετα με τις συνήθειές της, αρκέστηκε να πυροβολεί στον αέρα...

Διαμάχη Ρεφάχ - δικαιοσύνης

Ο θόρυβος όσον αφορά την εισαγγελική κίνηση για την "κατάργηση" του Ρεφάχ συνεχίζεται. Χτες, το κυβερνών κόμμα πέρασε για τα καλά στην αντεπίθεση: Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπουργός Προεδρίας του Ερμπακάν, δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι το Κόμμα Ευημερίας θα επιδιώξει τη δίωξη του γενικού εισαγγελέα.

Επί ...της διαδικασίας, νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι θα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εκδώσει απόφαση υπέρ ή κατά της διάλυσής του.

Επί της ουσίας, πάντως, η προσπάθεια του εισαγγελέα Σαβάς να διαλυθεί το Ρεφάχ, επειδή "αποτελεί απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους" μοιάζει οξύμωρη. Ο αρθρογράφος της "Turkish Daily News", Ιλνούρ Τσεβίκ, διερωτήθηκε "αν το Κόμμα Ευημερίας είναι τόσο σπουδαία απειλή για την κοσμική τάξη, πώς και οι αρχές δεν έχουν κάνει τίποτε 14 χρόνια τώρα;".

Ασφαλώς, το θέμα έχει προσλάβει χαρακτήρα... χιονοστιβάδας στον τουρκικό - αντιπολιτευόμενο κυρίως - Τύπο. Η "Μιλιέτ" είχε πρωτοσέλιδο τίτλο "Δίκη - σοκ για το Ρεφάχ", η Σαμπάχ εκτίμησε ότι "κλείνει" το κόμμα, ενώ οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η "Ζαμάν", χαρακτήρισαν τη δίκη "κηλίδα για τη δικαιοσύνη".

Τα στελέχη του κόμματος, αφότου διάβασαν το 14σέλιδο κατηγορητήριο, έγιναν ακόμη πιο επιθετικοί, υποστηρίζοντας ότι είναι αυθαίρετο, εκτός πραγματικότητας και στερείται νομικού ερείσματος. Οι άνθρωποι του Ρεφάχ προσέθεσαν ότι ο εισαγγελέας "πολιτικολογεί", αναφερόμενοι κυρίως στη δήλωση του Σαμάς ότι "ακόμη και αν ορισμένοι πολιτικοί ολιγωρούν ή πλανώνται ή ακόμη και αν κλίνουν προς την προδοσία, η Τουρκική Δημοκρατία θα ζει αιώνια".

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον εισαγγελέα "επηρεαζόμενο" από τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Στη φλεγόμενη αντιπαράθεση κατά πάσα πιθανότητα "ρίχνει λάδι" η χτεσινή δήλωση του περιφερειακού διοικητή της Αγκυρας Ερντογκάν Σαϊνογλου στο πρακτορείο "Ανατολή", κατά την οποία "οι κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας θα πρέπει να αναφέρουν αυτούς που φορούν το ισλαμικό ένδυμα, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και πάταξης του θρησκευτικού φανατισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ