Στις κάλπες προσήλθε, χτες, ο λαός της Βενεζουέλας για να εγκρίνει ή να απορρίψει το νέο Σύνταγμα «κοινωνικής επανάστασης» που προτείνει ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ, και το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα ο Τσάβεζ παρουσιάζοντας τα 350 άρθρα του νέου Συντάγματος, έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους πολίτες, που τον ανέδειξαν στην προεδρία με συντριπτική πλειοψηφία το 1998. Κατά τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, το νέο Σύνταγμα αποτελεί τον κύριο μοχλό αντιμετώπισης τής, μεγάλης εμβέλειας, διαφθοράς που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση, δίκαιης ανακατανομής του πλούτου, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια κρατικού ελέγχου στην ισχυρότατη πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς που, σύμφωνα με τον Τσάβεζ, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από μία διεφθαρμένη ολιγαρχία που κυριαρχεί τόσο στην οικονομία όσο και στα ελεγχόμενα από τους βιομηχάνους εργατικά συνδικάτα.
Οι προτάσεις του Τσάβεζ έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως είναι το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «ΒΒC», φοβούνται ότι ο Ούγκο Τσάβεζ οδηγεί τη χώρα στα βήματα ενός «κουβανέζικου συστήματος» διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις ριζικές αλλαγές που είχε προαναγγείλει όταν εκλέχθηκε, τονίζοντας ότι αν και δεν υπόσχεται θεαματικές εξελίξεις άμεσα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει, επιτέλους, «κοινωνική δικαιοσύνη».
Τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου δε φαίνεται να συμμερίζεται η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υπέρ του νέου Συντάγματος τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων, το οποίο προέρχεται, σχεδόν αποκλειστικά, από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα που αποτελούν το 80% του πληθυσμού της χώρας.