Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενημερώθηκαν για την οικονομία ΔΝΤ και πρωθυπουργός

Διαδοχικές συσκέψεις είχε χτες ο πρωθυπουργός με στελέχη του οικονομικού του επιτελείου, ενώ παράλληλα οι ελεγκτές του ΔΝΤ συνέχιζαν τον έλεγχο, για να βαθμολογήσουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας

Διαδοχικές συσκέψεις είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της οικονομίας (ελλείμματα - πληθωρισμός κλπ.) και άκουσε τις απόψεις των συνεργατών τους για το πώς θα μεθοδευτείο εμπλουτισμός της πολιτικής λιτότητας με τα νέα "διαρθρωτικού" χαρακτήρα μέτρα στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα. Την ίδια ώρα οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέχιζαν τον εξονυχιστικό έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βαθμολογήσουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και - αν χρειαστεί - να υποδείξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δήλωσε - χωρίς, όμως, να δώσει οριστικά στοιχεία - αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα, είπε, έπεσε κάτω από 6% και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη πορεία θα συνεχιστεί, εφόσον η κυβέρνηση θα ακολουθήσει "σταθερά την πολιτική που έχει χαράξει". Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "τα υπαρκτά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται αντιμετώπιση και αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο του "κοινωνικού διαλόγου", που θα αρχίσει στις 14 Μάη με την παρουσία του πρωθυπουργού", όπου - όπως είπε - θα τεθεί και το ασφαλιστικό. Στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο εργασιακό καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων, επικεντρώνουν και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας τον ετήσιο έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το κλιμάκιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού είχε επαφές με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ τις επόμενες μέρες και μέχρι και τις 15 Μάη, θα έχουν ανάλογες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Κατά τις χτεσινές επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση στην υστέρηση που εμφάνισαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 1997. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΓΛΚ εξέφρασαν την εκτίμηση - παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη των εσόδων τους επόμενους μήνες - ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν τελικά υστέρηση στο τέλος του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι και στο προηγούμενο έτος η υστέρηση ήταν μεγαλύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1997. Λίγο αργότερα, συναντήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με τον Γ. Παπαντωνίου. Ο τελευταίος λίγο νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Νάιλς,με αντικείμενο την επέκταση επενδυτικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ