Ο κόσμος σε εικόνες
Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ
Εγραφα σε ένα άλλο σημείωμά μου πως γύρω από την εικόνα λέγονται πολλές παροιμίες. Αλλες αφορούν τη σχέση της με τις λέξεις, άλλες με την αλήθεια κι άλλες με τις παγίδες που στήνουν οι εικόνες στον άνθρωπο της εποχής μας. Κάθε τόσο μάλιστα, δημοσιεύονται μελέτες και απλές στατιστικές, που ισχυρίζονται πως σιγά σιγά και σε μεγάλο βαθμό συστηματικά οι εικόνες υποκαθιστούν τα λόγια. Και πως οι ίδιες οι εικόνες τυποποιούνται, ώστε να γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και σκόπιμου προσδιορισμού. Ετσι, λένε αυτές οι μελέτες και οι στατιστικές, δε θα αργήσει να 'ρθει και η μέρα, που όλος ο κόσμος θα σημειώνεται με μια εικόνα. Οι πράξεις, τα ξεσπάσματά μας, οι ιδεολογίες μας, ο θάνατος, ίσως, ο έρωτας. Ο καπιταλισμός, επίσης, θα είναι μια εικόνα και αυτός και οι καπιταλιστές λεπτομέρεια σε μια μεγάλη εικόνα. Η ανεργία, η φτώχεια, το ΝΑΤΟ, οι ρουκέτες της ειρήνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μια εικόνα ή έστω πολλές εικόνες μαζί, όπου η κάθε μια χωριστά θα βγαίνει από τη δική της εστία, θα έχει, άρα, τη δική της προέλευση και, επομένως, το δικό της προορισμό. Με την προοπτική, λοιπόν, μιας τέτοιας εφιαλτικής εικονοκρατίας, αναρωτιέται κανείς με ποια εικόνα θα παριστάνεται η "αλήθεια" και με ποια η "ελευθερία". Πώς, άραγε, θα παριστάνεται το "λάθος" και πώς ο "κοινωνικός διάλογος". Τα ιατρικά ανακοινωθέντα, επίσης, πώς θα διατυπώνονται με εικόνες και με τι χρώματα, ας πούμε, θα περιγράφεται η λέξη "εκσυγχρονισμός", "σύγκλιση", Μάαστριχτ, κλπ.
Το βέβαιο, όμως, μέσα σε όλη αυτή τη βασανιστική υποθετικολογία είναι πως εδώ στην Ελλάδα η εποχή της εικονολατρίας έχει αρχίσει. Οι βαθιές υποκαταστάσεις των λέξεων με σχήματα έχουν συντελεστεί. Και όπου να 'ναι θεσμοποιείται ο εικονογραφικός λόγος, όπου το βασικό παιχνίδι της επικοινωνίας θα παίζεται με βάση τα σημεία και όχι τα νοήματα. Καθημερινά, θα εκβράζονται ειδικοί της χειρονομίας, ερμηνευτές των νέων γραμμών, χαράκτες των τετραγωνισμένων κύκλων, γεωμέτρες των αμφιλεγόμενων ιδιωμάτων. Και το μαρτυρικό σ' αυτή την περίπτωση είναι πως ο καθένας από εμάς θα συλλαμβάνει με το δικό του τρόπο αυτά τα σημειολογικά διαπραττόμενα, θα τα κατανοεί με το δικό του τον τρόπο και στο τέλος, πάντα με το δικό του τον τρόπο, θα τα ερμηνεύει. Αυτό, χωρίς αντίρρηση, θα είναι και το εφιαλτικό τέλος. Ενας κόσμος, όμοιος με συρματόπλεγμα, ένα στρατόπεδο, όπου θα συγκεντρώνονται οι λέξεις και θα εκτελούνται, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση, για να ξαναπιάσουν δουλιά, στην κοινωνία του λόγου και της περιγραφής. Στην κοινωνία των φθόγγων και των επιφωνημάτων, όπου η ζωή λέγεται πάντα ζωή και ο έρωτας έρωτας.
Εικόνες, λοιπόν, ανάμεσα στο τραπέζι της οικογένειας και στο λίκνο της νέας ζωής. Εικόνες, τα πρώτα βήματα. Και μέσα στη θαλπωρή των βασανισμένων σπιτιών, εικόνες τρίποντων, γωνιαίων λακτισμάτων, νοσοκομειακών ορόφων, αξονικών τομογραφήσεων, παρακεντήσεων και αναπνευστικών υποστηρίξεων. Εικόνες, οι προοπτικές των αλλαγών και των ανατιμήσεων οι εγκλωβισμοί. Εικόνες τα πάντα. Ετσι, που κάθε νόημα να είναι μόνο φως και σκιά, άρα, να είναι συν ή πλην. Σημεία, με άλλα λόγια, που δεν έχουν ουσία, έχουν όμως την ηδονή της παραμυθίας