Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Κερατσίνι θα διεκδικήσει πανελλήνιο ρεκόρ ρύπανσης!

Αν ξαναλειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο η μονάδα, όπως προκύπτει από μελέτες της ίδιας της ΔΕΗ

"Είναι σαφές, πως ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί, ο σταθμός του Κερατσινίου θα επιβαρύνει την περιοχή και κυρίως, θα συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα". Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η "Γκρίνπις" σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις κινητοποιήσεις.Η οργάνωση παραθέτοντας μερικά σημεία της μελέτης της ίδιας της ΔΕΗ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τυχόν επαναλειτουργία του εργοστασίου, επισημαίνει ότι το Κερατσίνι θα εισπράττει κάθε χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες ρύπανσης από αυτή που παράγουν όλες οι άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας της χώρας μας μαζί! Η μελέτη περιλαμβάνει μερικά εναλλακτικά σενάρια επαναλειτουργίας με μοναδικό καύσιμο το μαζούτ ή το φυσικό αέριο ή και τα δύο καύσιμα μαζί. Συγκεκριμένα:

  • Στο πρώτο σενάριο, δηλαδή λειτουργία με μαζούτ, η ίδια η μελέτη συμπεραίνει ότι τόσο οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου όσο και των οξειδίων του αζώτου θα είναι πολύ πάνω από οποιοδήποτε επιτρεπτό όριο. Επίσης, από την καύση του μαζούτ θα δημιουργηθούν τοξικά υπολείμματα, που δεν αναφέρεται ούτε η ποσότητά τους, ούτε κάποιος ασφαλής τρόπος διάθεσης, ενώ θα προκύψει και τοξική λάσπη από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της μονάδας. Οποιαδήποτε όμως αποθήκευση του μαζούτ, αποτελεί έτσι κι αλλιώς κίνδυνο για την περιοχή, ενώ η χρήση αυτού του καύσιμου συνεπάγεται την έλευση στο Κερατσίνι μεγάλων πετρελαιοφόρων. Η μελέτη θεωρεί ότι η πιθανότητα ατυχήματος από τα πλοία είναι αμελητέα, αλλά δεν εξηγεί το γιατί.
  • Το δεύτερο σενάριο για κοινή χρήση μαζούτ και φυσικού αερίου, θα επιφέρει συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου πάνω από τα επιτρεπτά όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για τους κατοίκους μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής όπως το Κερατσίνι.
  • Οσον αφορά στο σενάριο, για την αποκλειστική χρήση του φυσικού αερίου, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες αντιρρύπανσης και πάλι η συνολική επιβάρυνση των κατοίκων θα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

Ακόμη όμως και οι νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες απορρίπτονται από τους ίδιους τους μελετητές της ΔΕΗ, αφού, για να επιτευχθεί μείωση των οξειδίων του αζώτου κατά 80%, απαιτούνται περίπου 7 τόνοι αμμωνία την ημέρα, ή η αποθήκευση 100 τόνων αμμωνίας μέσα στη μονάδα, γεγονός πάρα πολύ επικίνδυνο για κατοικημένη περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση και θεωρώντας ότι ο σταθμός, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα λειτουργεί μόνο το χειμώνα, προκύπτει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα κυμαίνονται από 670.000 έως 1.185.000 τόνους το χρόνο! Οι τομείς παραγωγής και ενέργειας όλης της χώρας παράγουν κάθε χρόνο 41 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, το Κερατσίνι θα εισπράττει εκατοντάδες φορές περισσότερη ρύπανση απ' ό,τι όλη η Ελλάδα μαζί...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ