Τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια δεν κατάφεραν να διαλύσουν την ατμόσφαιρα πίεσης που κυριάρχησε στη χτεσινή συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες. Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας διαγράφεται γεμάτος από εμπόδια, όμως, και οι δύο άνδρες δήλωσαν αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία. Αισιοδοξία και πίεση είναι τα χαρακτηριστικά και της χτεσινής πρώτης μέρας της επανάληψης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Το εξωτερικό ειρηνικό προφίλ του Ισραήλ, όμως, σκιάζεται από τις καταγγελίες των ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, που πλέον θα γίνονται σύμφωνα με το "γράμμα του νόμου".
Από κοντά συνεχάρη, χτες, ο Σιμόν Πέρες τον Γιάσερ Αραφάτ για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Παλαιστινιακού Συμβουλίου. Στη συζήτηση των δύο ανδρών, όμως, φαίνεται ότι κυριάρχησε η ανησυχία για τη μελλοντική πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έθεσε, πλέον, επιτακτικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι μακριά. Στενοί συνεργάτες του Παλαιστίνιου ηγέτη δήλωναν, χτες, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα επιδιώξει να συζητηθεί το θέμα του τελικού καθεστώτος των παλαιστινιακών εδαφών πριν από το πέρας των συμφωνηθέντων τριών χρόνων αυτονομίας.
Και ο Σιμόν Πέρες, όμως, εμφανίστηκε, χτες, αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις, ιδιαίτερα, όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των άρθρων εκείνων του καταστατικού της ΟΑΠ, που μιλούν για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού για να προχωρήσει σε μια τέτοια διαγραφή, θα πρέπει να έχει την έγκριση των 2/3 του 483μελούς εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, του οποίου μέλη θα αποτελέσουν και εκλεγέντες στις παλαιστινιακές εκλογές. Το Ισραήλ θέτει τη διαγραφή αυτή ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες και το θέμα αυτό μοιάζει να καταλήγει σε αδιέξοδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά μέλη του εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, όπως ο Ζορζ Χαμπάς, δεν αποδέχονται, καν, την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Με αισιοδοξία και πίεση, όμως, επαναλήφθηκαν, χτες, και οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Στις συνομιλίες αυτές, που θα διακοπούν για το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν αμέσως μετά, παίρνουν μέρος στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές, με στόχο να βρεθεί μια οριστική λύση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και των δύο κρατών κατά μήκος των νέων συνόρων που θα σχηματιστούν, μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση του Ισραήλ από τα Υψώματα του Γκολάν. Αν και οι διαφωνίες για τον τρόπο επίβλεψης της ασφάλειας αυτής είναι αρκετά μεγάλες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μάκι Κέρι, δήλωσε σαφώς ότι "πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε δύο τραπέζια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κάθεται το Ισραήλ αυτόν τον καιρό, επιδεικνύοντας μια "εντυπωσιακή" θέληση για διακρατική ηρεμία και υποχωρήσεις. Δε φαίνεται, όμως, να ακολουθείται παρόμοια πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ισραηλινές φυλακές. Την οργή των ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες να εγκρίνει τη χρήση φυσικής βίας από τις αρχές ασφαλείας εις βάρος υπόπτων για "τρομοκρατικές ενέργειες". Οπως καταγγέλλει η οργάνωση "Μπστελέμ", η απόφαση αυτή, έστω και αν δίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η δράση του Σιν Μπετ και ότι ενδυναμώνεται η "δημοκρατικότητα" του ισραηλινού κράτους, νομιμοποιεί τα βασανιστήρια σε ανθρώπους που δεν τους έχει, καν, απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα εις βάρος Αράβων υπόπτων, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αφού μέχρι τώρα το Σιν Μπετ δεν έδινε αναφορά σε κανέναν, πλην του πρωθυπουργού.