Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ
Πλώρη για ομαδικές απολύσεις

Ταυτόχρονα, εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να δεχτούν πολύμορφη εντατικοποίηση της εργασίας και πέμπτη βάρδια

Τη μείωση του προσωπικού της κατά 102 άτομα από τους 560, που συνολικά απασχολεί, σχεδιάζει η επιχείρηση "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, που ανήκει στην ολλανδική πολυεθνική ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ.Αντίθετοι στα σχέδια της εταιρίας οι εργαζόμενοι, φέρονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Με το σκεπτικό ότι πρέπει "πάση θυσία" να μειωθεί το κόστος εργασίας, οι εκπρόσωποι της εταιρίας σε συνάντηση που είχαν πριν δυο βδομάδες με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, τους ανακοίνωσαν ότι απαιτείται η μείωση του προσωπικού κατά 102 άτομα και ζήτησαν τη συναίνεση του σωματείου προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα πρότειναν ως εναλλακτική λύση την εντατικοποίηση, με τη δημιουργία πέμπτης βάρδιας εργασίας. Συγκεκριμένα να υπάρχουν τρεις βάρδιες, που θα εργάζονται πενθήμερο και άλλες δυο βάρδιες, που θα δουλεύουν και το Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε 12ωρη βάση.

Η "Ελληνική Υφαντουργία" αποτελεί μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα - από βαμβάκι φτιάχνει ύφασμα - και έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ κύριος πελάτης της είναι η γνωστή βιομηχανία μπλουτζίν LEVI'S.Στον όμιλο ανήκουν άλλα δύο κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια, η ΗΛΙΟΤΕΞ στο Κιλκίς, με 250 άτομα προσωπικό και η ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη, με 300 περίπου εργαζόμενους. Μάλιστα στο τελευταίο πριν δυο τρεις μήνες και με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σταδιακά σε απολύσεις μέσα στο '96. Να σημειώσουμε ότι μεγαλομέτοχος του ομίλου είναι ο γνωστός Ακκάς,πρόεδρος της EUROCOTON. Σε αυτόν επίσης ανήκε η επιχείρηση ALEXANDER FASHION,στην Κω που έκλεισε τον Οκτώβρη του '94, για να μεταφερθεί σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, με φτηνό εργατικό κόστος. Αποτέλεσμα ήταν 120 Ελληνες και 90 Φιλιππινέζοι εργάτες να πεταχτούν στο δρόμο.

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν να αποκρούσουν αγωνιστικά τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου, ανάλογα με τις εξελίξεις, να προγραμματίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ