ΒΟΝΝΗ.-
Φθάνει αύριο στη Βόννη για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Επιπλέον, μέσα στα πλαίσια βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παρατείνει, και για την επόμενη γενιά, την εξαίρεση των νεαρών Εβραίων από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Για ένα μόνο εικοσιτετράωρο θα παραμείνει στη Γερμανία ο Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις της ειρηνευτικής πορείας στη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικές πηγές στο Τελ Αβίβ, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Σιμόν Πέρες πρόκειται να απονείμει στον Χέλμουτ Κολ το χρυσό μετάλλιο της διεθνούς εβραϊκής οργάνωσης "Μπνάι Μπριθ" για τις "ανθρωπιστικές του υπηρεσίες".
Την ίδια στιγμή έχει φουντώσει στη Γερμανία η συζήτηση για την κατάταξη ή όχι των νεαρών Εβραίων, της γερμανικής εβραϊκής κοινότητας, στο γερμανικό στρατό. Μέχρι σήμερα, εγκύκλιος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας προέβλεπε ότι "όλοι αυτοί που οι γονείς και οι παππούδες τους ήταν θύματα των εθνικοσοσιαλιστικών εκτελέσεων" εξαιρούνταν της στρατιωτικής θητείας, παρά το ότι στη Γερμανία κανένας στρατιώτης δεν υποχρεούται να δηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
Η εξαίρεση αυτή, είχε ως συνέπεια στο γερμανικό στρατό να κατατάσσονται, μόνο 100 νεαροί Εβραίοι εθελοντές κάθε χρόνο από μια εβραϊκή κοινότητα, που σήμερα αριθμεί 47.000 μέλη. Αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία του υπουργείου κλίνει προς την κατάργηση της εξαίρεσης αυτής για την τέταρτη γενιά των Εβραίων Γερμανών.
Για το ίδιο θέμα, η εβραϊκή κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη και δεν έχει πάρει σαφή θέση. Αυτό που τονίζεται είναι, ότι στην περίπτωση που οι νεαροί Εβραίοι κληθούν να υπηρετήσουν κανονικά τη θητεία τους στο γερμανικό στρατό, θα πρέπει να λυθούν κάποια πρακτικά προβλήματα, όπως είναι η εβραϊκή αργία του Σαββάτου, η προσευχή στη συναγωγή και το εβραϊκό φαγητό "κοσέρ", υποχρεώσεις που ο γερμανικός στρατός δέχεται να ικανοποιήσει.