Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το 15ο Συνέδριο και η σημασία του

Του Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ

1. Με τη δημοσίευση του πρώτου προσυνεδριακού ντοκουμέντου, του "Σχεδίου Προγράμματος", στις 28 του Γενάρη, αρχίζει η προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου. Τις επόμενες βδομάδες θα δημοσιευτούν και τα υπόλοιπα προσυνεδριακά υλικά, "Σχέδιο Καταστατικού" και οι "Θέσεις" της ΚΕ.

Μέχρι τις 22 του Μάη, μέρα έναρξης του Συνεδρίου, μεσολαβούν τρεισήμισι περίπου μήνες. Χρόνος ικανός για να οργανωθεί το Συνέδριο όπως απαιτεί η ξεχωριστή του σημασία. Χρόνος ικανός, για να αναζητήσουν και αποκαλύψουν, με μεγαλύτερη ακόμα δύναμη, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες στον εαυτό τους, αλλά και στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τις ανεξάντλητες δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτουν το μεγαλείο των κομμουνιστών, τις αρετές τους, τη μεγάλη τους αξία να παραμένουν σταθεροί, πιστοί και πάντα αισιόδοξοι στον κύριο σκοπό τους. Να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων. Για να ανοίξουν το δύσκολο δρόμο προς έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πείνα, φτώχεια, πολέμους, κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Να δείξουν και να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση, καμιά ομοιότητα με τους σκοπούς και τις μεθόδους των αστικών και μικροαστικών κομμάτων, όπως μάλιστα αυτόν τον καιρό αποκαλύπτονται με μεγάλη γλαφυρότητα.

Τα Συνέδρια του ΚΚΕ ήταν περίοδοι έξαρσης ενθουσιασμού, αγωνιστικότητας, προβληματισμού, πρωτοβουλιών, χειροπιαστών αποτελεσμάτων ανόδου της επιρροής, του κύρους και της ακτινοβολίας του ΚΚΕ, ως αποτέλεσμα προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας.

Η χρονική περίοδος, που γινόταν το κάθε Συνέδριο και τα προβλήματα, που καλούνταν να αντιμετωπίσει, έδιναν και το ξεχωριστό χρώμα τους και το αγωνιστικό κλίμα στη δράση του Κόμματος, των μελών και στελεχών του.

2. Αξιολογώντας την ιδιαίτερη σημασία του 15ου Συνεδρίου, δικαιολογημένα προσβλέπουμε σε ανάλογους στόχους και αποτελέσματα.

Η συνειδητοποίηση της ιδιαίτερης σημασίας του 15ου Συνεδρίου από όλες τις Οργανώσεις, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος είναι καθήκον πρώτιστης σημασίας και προϋπόθεση για μια πορεία αντάξια αυτής της σημασίας.

Η ιδιαιτερότητα του 15ου Συνεδρίου καθορίζεται πρώτα απ' όλα από τους σκοπούς τους οποίους καλείται να εκπληρώσει. Και αυτοί είναι:

  • Η έγκριση νέου Προγράμματος,καθήκον που εκκρεμούσε από το 12ο Συνέδριο και ανέκοψαν η κρίση στο Κόμμα και η αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση.

Από ιδεολογική και πολιτική άποψη, η εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι προφανής. Με το νέο Πρόγραμμα δε θα επιβεβαιωθούν απλά ο χαρακτήρας και οι σκοποί του ΚΚΕ, ως πρωτοπόρου μαχητή για το σοσιαλισμό, πράγμα πολύ σημαντικό. Θα τεθεί, και αυτό είναι το κυριότερο, προς συζήτηση και κατάληξη, η ανίχνευση των δρόμων προσέγγισης,στις σύγχρονες συνθήκες, για το σοσιαλισμό.

  • Η έγκριση νέου Καταστατικού,που θα αποκαθιστά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Κόμματος και ταυτόχρονα θα το θωρακίζει, για να τραβήξει το δρόμο του με μεγαλύτερη επιτυχία και πιο αποτελεσματικά.
  • Ο καθορισμός της πολιτικής και των άμεσων καθηκόντων του Κόμματος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κρίσιμο ζήτημα, μιας και πρέπει να απαντήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στην οξύτητα των σημερινών προβλημάτων, τις αγωνίες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας για αλλαγή της σημερινής κατάστασης, στα πλαίσια του Προγράμματός μας.
  • Η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής,που θα επωμιστεί και την πρώτη ευθύνη για την πορεία του Κόμματος μετά το Συνέδριο και την εκπλήρωση των νέων στόχων και καθηκόντων που θα τεθούν.

Με δύο λόγια, η ιδιαίτερη πολιτική και κομματική σημασία του 15ου Συνεδρίου βρίσκεται σε τούτο:

Ολοκληρώνει τη φάση ανασυγκρότησης του Κόμματος - ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά - και ανοίγει νέο κεφάλαιο στη δράση του.

Ακριβέστερα, το 15ο Συνέδριο, με τα ντοκουμέντα που θα ψηφίσει και την όλη δουλιά που θα προηγηθεί ως το Μάη, θα δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις για να περάσει το Κόμμα σε μια νέα φάση, ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη επάρκεια να ανταποκριθεί στα κύρια καθήκοντα που έχει θέσει μπροστά μας η σημερινή σύνθετη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση.

Αν τώρα θα δημιουργηθούν ή όχι αυτές οι προϋποθέσεις δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των ντοκουμέντων που θα ψηφιστούν, αλλά και από τη δουλιά που θα κάνουμε όλοι μας αυτή την περίοδο, από τον όγκο των προβλημάτων που θα μπορέσουμε να λύσουμε, ώστε αμέσως μετά το Συνέδριο όλο το Κόμμα, όλες οι Οργανώσεις και κάθε σύντροφος και συντρόφισσα ξεχωριστά να είναι σε θέση για ένα νέο ξεκίνημα.

3. Πρακτικά σημαίνει. Καλή οργάνωση όλης της δουλιάς, και από την άποψη της σαφήνειας των στόχων και καθηκόντων που είναι ανάγκη να τεθούν και να εκπληρωθούν, και από την άποψη του χρόνου εκπλήρωσής τους. Το κυριότερο, όμως, το πρωταρχικό, είναι η ενεργοποίηση της προσωπικής πρωτοβουλίας, της προσωπικής ευθύνης όλων των στελεχών, όλων των μελών.

Το πλαίσιο των καθηκόντων που έχουμε να εκπληρώσουμε είναι σε γενικές γραμμές καθορισμένο από την Κεντρική Επιτροπή. Είναι ένα γενικό πλαίσιο, είναι κατευθύνσεις. Θα το επαναλάβουμε. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο η πρωτοβουλία, η αυτενέργεια, η μαχητικότητα των μελών, των στελεχών και το αντίστοιχο κλίμα που οφείλουμε να δημιουργήσουμε. Μπορεί και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και καλύτερα από τους προκαθορισμένους στόχους.

Αξίζει να συγκεντρωθεί η προσοχή μας σε ορισμένα ζητήματα:

α) Μαζί με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την καλή μελέτη των προσυνεδριακών ντοκουμέντων, θα βοηθούσε πολύ, το Κόμμα συνολικά και το Συνέδριο, αν όλοι - Οργανώσεις, όργανα, στελέχη, μέλη, ο καθένας στο χώρο του - μελετήσουν και γενικεύσουν τις εμπειρίες αυτής της περιόδου στους διάφορους τομείς δράσης του Κόμματος, σε μια επιδίωξη να βγάλουμε ουσιαστικά και χρήσιμα συμπεράσματα. Να βαθύνουμε σε αυτά όσο γίνεται, αποφεύγοντας πρόχειρες και επιφανειακές εκτιμήσεις. Να αναζητήσουμε τις αιτίες και των επιτυχιών, αλλά και των καθυστερήσεων, των κενών, των παραλείψεων.

Να είναι, με άλλα λόγια, η πορεία προς το Συνέδριο μια ουσιαστική κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλιάς του Κόμματος συνολικά, αλλά και ατομικά του καθένα, αρχίζοντας ο καθένας από τον εαυτό του. Να είναι μια πορεία δημιουργικής δουλιάς και συμβολής στην αναζήτηση λύσεων στα διάφορα προβλήματα και στον εμπλουτισμό των ντοκουμέντων με την ίδια την πείρα του Κόμματος.

Να είναι μια πορεία που θα δώσει στο Κόμμα τη δυνατότητα να περάσει σε ιδεολογική αντεπίθεση.Να θέσει και να κατακτήσει στην πορεία την ιδεολογική υπεροχή σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους ως προϋπόθεση για νέα πορεία αγώνων και τη συσπείρωση σε ένα ισχυρό μέτωπο όλων όσοι θίγονται από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

β) Στη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ και των δεσμών τους με την εργατική τάξη, την εργαζόμενη αγροτιά, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τη νεολαία γενικά με το λαό. Στην ένταξη νέων μελών στις γραμμές του Κόμματος. Στην ενίσχυση της πρωτόβουλης δράσης των ΚΟΒ, των μελών και κυρίως στην ενίσχυση των κομματικών αρετών.

γ) Την ανάδειξη ικανών καθοδηγητικών οργάνων και νέων στελεχών, δοκιμασμένων στην ταξική πάλη, πράγμα που σημαίνει μια όσο γίνεται πιο ουσιαστική και με κομματικά κριτήρια κριτική αξιολόγηση των οργάνων και των στελεχών.

δ) Την ενίσχυση της παρουσίας του Κόμματος, της κάθε Οργάνωσης. στα διάφορα μέτωπα της πολιτικής και μαζικής πάλης αυτής της περιόδου.

Το πρόβλημα για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους, για τη νεολαία δεν είναι η αντικατάσταση πρωθυπουργών ή η αναπαλαίωση των βαστάζων του συστήματος, αλλά η οριστική αντικατάσταση και παύση τους από τις οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το 15ο Συνέδριο, με τη συμβολή όλου του Κόμματος, μπορεί και πρέπει να ανοίξει το δρόμο.

Το 15ο Συνέδριο, με τα ντοκουμέντα που θα ψηφίσει και την όλη δουλιά που θα προηγηθεί ως το Μάη, θα δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις για να περάσει το Κόμμα σε μια νέα φάση, ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη επάρκεια να ανταποκριθεί στα κύρια καθήκοντα που έχει θέσει μπροστά μας η σημερινή σύνθετη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ