Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΟΝΙ ΕΒΕΕ
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Εξαφανισμένος παραμένει ο επιχειρηματίας που επιχείρησε να "μετακομίσει" την επιχείρηση. Αναμένεται παρέμβαση εισαγγελέα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Αφαντος παρέμενε μέχρι και χτες το απόγευμα ο ιδιοκτήτης των βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων ΜΠΟΝΙ ΑΒΕΕ - ΚΛΑΠΑΝΑΡΑΣ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, που το βράδυ της Τρίτης επιχείρησε να μεταφέρει τον εξοπλισμό τους, πετώντας στο δρόμο περίπου 60 εργαζόμενους που απασχολούσε κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζήτησαν την έναρξη της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιστεί μέχρι και σήμερα το βράδυ, ο εισαγγελέας θα δώσει εντολή να ανοίξει η επιχείρηση για να μπουν οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και να ξεκινήσει η καταγραφή του εξοπλισμού και των οφειλών προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι, γυναίκες στο σύνολό τους, παρέμειναν και χτες όλη τη μέρα στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται οι βιοτεχνίες, για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια του εργοδότη τους Μ. Κλαπανάρα να φυγαδεύσει τον εξοπλισμό της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ως πιθανό το ενδεχόμενο να ήθελε να κλείσει την επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να τη λειτουργήσει σε γειτονική χώρα. Δεν μπορούν να δώσουν άλλη εξήγηση, αφού μέχρι και το Δεκέμβρη είχε μεγάλες παραγγελίες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως από το καλοκαίρι εισήγαγε στην επιχείρηση μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη για δουλιά που είχαν οι εργαζόμενοι, αφού ο κλάδος του έτοιμου ενδύματος διαρκώς συρρικνώνεται.

"Μας ρούφηξε το αίμα και τώρα μας πετάει στο δρόμο", λέει αγανακτισμένη ηΕ. Γιάντση που δουλεύει στην επιχείρηση εδώ και 20 χρόνια. Οπως καταγγέλλουν, τους ανάγκαζε να δουλεύουν δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα από 12 ως και 18 ώρες για να βγάλουν τις παραγγελίες, (40 - 46.000 κομμάτια τη βδομάδα) καταπατώντας κάθε δικαίωμα. Εφτασε να χρωστάει μόνο από τις υπερωρίες περίπου 150.000 δραχμές σε κάθε εργαζόμενη. Τον Οκτώβρη μάλιστα προχώρησε σε 20 απολύσεις.

"Ηθελε να μας διώξει σιγά σιγά για να μην πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ. Μας συμπεριφερόταν λες και δεν ήμασταν άνθρωποι", δηλώνει η Μ. Καβάζη, εργαζόμενη στον Κλαπανάρα από το 1986 και συμπληρώνει: "Τώρα ποιος θα μας πάρει στη δουλιά; ".

Για το θέμα μίλησε στο "Ρ" και η Σ. Χαραλαμπίδου,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιματισμού και της ΕΕ της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία σημείωσε ότι δεν είναι άσχετο με τις γενικότερες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης: "Εχει αποφασιστεί πως μέχρι το 2000 οι εργαζόμενοι του κλάδου στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν κατά 3.000.000 και ειδικά στη χώρα μας το ποσοστό των απασχολούμενων θα πρέπει να κατέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα μείνουν στο χώρο δε θα ξεπερνούν τις 15 - 20.000. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου βγαίνει περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας, αυτό θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ