Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζική - μαχητική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Θ. Παφίλης: Αυτού του είδους οι εθνικισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε μαζικότητα και δυναμική η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες ο λαός της Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος για τη Βοσνία, ενάντια στην πολιτική υποτέλειας και υποταγής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Νωρίς το απόγευμα οι φίλοι της Ειρήνης κίνησαν από κάθε γωνιά της πόλης για να συγκεντρωθούν στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, που μαζί με τους εργαζόμενους και τις γυναίκες έδωσαν δυναμικό παρών στην κινητοποίηση, η οποία σηματοδοτεί το ξεκίνημα νέων αγώνων για την υπεράσπιση της ειρήνης στα Βαλκάνια και την απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο παιχνίδι των ιμπεριαλιστών, που θυσιάζουν τους λαούς στο όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

"Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές, που απαιτούν την άμεση ανάκληση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, που ξεκίνησε χτες για τη Βοσνία. Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως "τώρα παρά ποτέ αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης - συσπείρωσης των πολιτών και ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, για να διεκδικήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, χωρίς την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και την αποχώρηση του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από τα Βαλκάνια".

Με συνθήματα όπως "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο, το οποίο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φυλασσόταν από άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας Ζ. Εκεί οι αγωνιστές της ειρήνης διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικά γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς της Βαλκανικής.

Μετά το τέλος της χτεσινής μεγαλειώδους κινητοποίησης, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε: "Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, ώστε να πείσει και την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την αποστολή στρατευμάτων στη Βοσνία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι είναι συμμετοχή σ' ένα στρατό κατοχής που θέλει να επιβάλει τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή. Ενώ προπαγανδίζουν και παρουσιάζουν σε όλους τους τόνους τη Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ή ως γέφυρα ειρήνης και φιλίας στα Βαλκάνια, στην πράξη, με την αναχώρηση του πλοίου ΦΑΙΔΡΑ από το λιμάνι της, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παίρνει το θλιβερό προνόμιο να ταυτίζεται με πολεμικές επιχειρήσεις, το μίσος και την αδικία που το ΝΑΤΟ θέλει να επιβάλει".

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην προχτεσινή επίσημη τελετή αναχώρησης του εκστρατευτικού σώματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε: "Ο κ. Αρσένης ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας για να κρύψει την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης, σε σημείο μάλιστα που να λειτουργεί ως Αμερικανός αξιωματούχος. Αναφέρθηκε στο Μ. Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του Βουκεφάλα και όλα τα υπόλοιπα και το έκανε ακριβώς για να κρύψει το ότι σήμερα εκτελεί διαταγές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Αυτού του είδους οι εθνικισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία". Τέλος χαρακτήρισε "υπουργική αναισθησία" το γεγονός ότι ο Γ. Αρσένης δεν τόλμησε να πει καμιά κουβέντα για την άμεση κατάργηση του μύθου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τα προειδοποιητικά πυρά που έριξαν στο C-130, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό "αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ