Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Με αισιοδοξία ενάντια στο "βρώμικο" πόλεμο

ΑΒΑΝΑ -

Την πεποίθηση ότι ο κουβανικός λαός θα είναι νικητής και αυτής της "βρώμικης" επίθεσης, που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ραούλ Κάστρο,αδελφός του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την "Ημέρα της Εξέγερσης".

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες Κουβανούς εργάτες κυρίως, στην πόλη Las Tunas, περίπου 700 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Αβάνας, ο υπουργός Αμυνας και αναπληρωτής πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, παρόντος και του ίδιου του Φιντέλ, μιλώντας σε ιδιαίτερα οξύ τόνο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το "βρώμικο πόλεμο",στον οποίο έχουν επιδοθεί και επικέντρωσε την ομιλία του, κάνοντας ιστορική αναφορά και αναδρομή στις επιθέσεις των ΗΠΑ και τις ρίζες αυτού του ανταγωνισμού των δύο χωρών, όπως εμφανίζεται από τη νικηφόρα επανάσταση του κουβανικού λαού το 1959. Κατήγγειλε κυρίως την "πολιτική, διπλωματική και βιολογική επίθεση" της Ουάσιγκτον κατά της Κούβας και το "τερατώδες, φασιστικό και απορριπτόμενο από όλον τον κόσμο σχέδιο" που είναι ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, ο οποίος ενισχύει το εμπάργκο κατά του νησιού.

"Προσπαθούν να μας κάνουν να παραδοθούμε διά μέσου της πείνας και των ασθενειών... που είναι μέρος ενός τερατώδους και φασιστικού σχεδίου", είπε ο Ραούλ Κάστρο, κάνοντας μακροσκελή αναφορά στον αντικουβανικό νόμο Χελμς - Μπάρτον, που προσπαθεί να στραγγαλίσει όλες τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των τρίτων χωρών με την Κούβα.

Ο βρώμικος πόλεμος

Αναφερόμενος συγκεκριμένα για τα περιστατικά που σημειώθηκαν όλο αυτό το χρόνο, κατήγγειλε για άλλη μια φορά, ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες σε πολυσύχναστα και τουριστικά ξενοδοχεία της Αβάνας, βρίσκονται οι ΗΠΑ, και προειδοποίησε ότι όπως και στο παρελθόν η Κούβα έχει εξιχνιάσει ανάλογες βίαιες ενέργειες και υπαίτιοι έχουν ξεσκεπαστεί, συλληφθεί και καταδικαστεί από την κοινή γνώμη, το ίδιο θα πράξει και τώρα, μόλις οι έρευνες των αρχών ολοκληρωθούν. "Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο" είπε ο Ραούλ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως "είναι τελείως ορατό, ότι οι ΗΠΑ οργάνωσαν και εκπαίδευσαν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις και τις τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις, παρότι επισήμως έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη".

Ενα ακόμα συνταρακτικό γεγονός κατήγγειλε ο Ραούλ Κάστρο στην ομιλία του, που έχει να κάνει με το συνεχιζόμενο επί δεκαετίες βιολογικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της χώρας του. "Εκτός από τον Χελμς - Μπάρτον, διατηρούν και τον βρώμικο πόλεμό τους κατά της Κούβας", τόνισε ο Ραούλ, εξηγώντας ότι υπάρχουν οι ενδείξεις ότι το στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Κούβας το περασμένο φθινόπωρο, εκτόξευσε ένα βιολογικό αντίσωμα (trip palmi), το οποίο έγινε μόλις ορατό για τους καλλιεργητές μετά την πάροδο δύο μηνών, και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της αγροτικής καλλιέργειας του νησιού.

Η "έναρξη" της επανάστασης

Η 26η Ιουλίου, "Ημέρα της Εξέγερσης", αποτελεί για τον κουβανικό λαό ορόσημο για την επανάσταση, μια και σηματοδοτεί την έναρξη του ένοπλου αγώνα των Κουβανών, που τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1959, με την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα και την εγκαθίδρυση του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Την 26η Ιουλίου του 1953, οι Κουβανοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση κατά του στρατοπέδου Μοκάντα, χωρίς, όμως, να είναι επιτυχημένη. Αυτό όμως το γεγονός σήμανε την έναρξη του επαναστατικού αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη.

Φέτος ήταν η 44η επέτειος, και σπάζοντας την παράδοση για δεύτερη φορά - η πρώτη ήταν το 1994 - που θέλει τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο να κλείνει τις εορταστικές εκδηλώσεις εκφωνώντας την κεντρική ομιλία, ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, έκλεισε με την ομιλία του που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και μεταδόθηκε απ' ευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι εκδηλώσεις, που είχαν αρχίσει από την Παρασκευή σε όλο το νησιωτικό κράτος, κορυφώθηκαν με την ομιλία του Κάστρο και έκλεισαν με τις "παραδοσιακές" κουβανικές φιέστες σε όλο το νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατήγγειλαν τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα(2019-05-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μοράλες στην Κούβα(2009-06-13 00:00:00.0)
Ανανέωση και ενίσχυση των σχέσεων(2008-10-23 00:00:00.0)
Η Επανάσταση θα συνεχίσει τον αγώνα(2006-08-06 00:00:00.0)
Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια(1996-07-28 00:00:00.0)
Στυγνός αμερικανικός εκβιασμός(1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ