Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Να η ευκαιρία!

Ο ελληνικός στίβος δίνει εξετάσεις μπροστά στο κοινό του διεκδικώντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του. Οι υποψήφιοι για μετάλλια και μια θέση στον τελικό

Ηταν Αύγουστος του 1992 όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η Βούλα Πατουλίδου έπαιρνε την πρώτη θέση στο τελικό των 100μ με εμπόδια, δίνοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας σε Ολυμπιάδα μετά από 80 χρόνια.

Η επιτυχία αυτή σηματοδότησε την "άνοιξη" του ελληνικού στίβου, που άρχισε με γοργούς ρυθμούς να ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της διεθνούς καταξίωσης. Από τότε μέχρι σήμερα οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, κάτι που μέχρι πριν φάνταζε πρωτόγνωρο.

Δύο χρόνια μετά την επιτυχία της Βούλας Πατουλίδου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου η Ελλάδα καταφέρνει να πάρει τρία μετάλλια (δύο αργυρά και ένα χάλκινο) με τους Κώστα Κουκοδήμο στο μήκος, Αλέξανδρο Τερζιάν στα 60μ και Γιώργο Παναγιωτόπουλο στα 200. Την ίδια χρονιά ο Κώστας Κουκοδήμος κέρδιζε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.

Αυτό ήταν. Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει...

Το φετινό 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο από τις 1 - 10 Αυγούστου αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού στίβου να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την άνοδό του. Θα 'λεγε κανείς ότι ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ρεβάνς, καθώς η μόνη επιτυχία μέχρι τώρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν το χάλκινο μετάλλιο της Αννας Βερούλη στον ακοντισμό στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι.

Κάτι που κάθε άλλο παρά ακατόρθωτο είναι για τους Ελληνες πρωταθλητές -τριες, έστω και εάν έχουν να αντιμετωπίσουν ονόματα από τα λεγόμενα "μεγαθήρια" του χώρου.

Η πολύ καλή παρουσία των περισσότερων αθλητών μας όλη τη χρονιά, μας κάνει όλους αισιόδοξους.

Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και "οικοδεσπότες" και μπορεί ο στίβος να μην έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά όμως και εδώ ο "γηπεδούχος" πάντα "παίζει" με άλλον αέρα.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα της ελληνικής παρουσίας στους αγώνες, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις διεκδικήσεις σε κάθε αγώνισμα.

Οι υποψήφιοι για μετάλλιο

Οι ρίψεις και τα άλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες της χώρας μας για μια θέση στο βάθρο. Αυτοί που έχουν τις περισσότερες ελπίδες είναι:

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ (ΑΚΟΝΤΙΟ): Συνεχίζοντας την παράδοση της Αννας Βερούλη και σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο ακοντισμός με τη συμμετοχή του Κώστα Γκατσιούδη αποτελεί το αγώνισμα που η Ελλάδα δικαιούται να ελπίζει περισσότερο.

Ο νεαρός αθλητής από το Διδυμότειχο έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι "φέτος είναι η χρονιά του". Εστω και εάν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα ονόματα του χώρου, ο Εβρίτης αθλητής δε φαίνεται να τρομάζει.

Κορυφαία φετινή του στιγμή στις 16 Ιουνίου στους Μεσογειακούς του Μπάρι, όταν έστειλε το ακόντιο στα 89.22, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη φετινή, αλλά και η έκτη καλύτερη όλων των εποχών και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Ελληνας αθλητής όλη τη χρονιά παρουσίασε σταθερότητα στην απόδοσή του, ενώ παρουσιάζεται και πιο έμπειρος, αφού το πάθημα της Ατλάντα όταν είχε προκριθεί στο τελικό με την καλύτερη επίδοση χωρίς όμως να κάνει τίποτα περισσότερο φαίνεται να του έχει γίνει μάθημα.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (ΥΨΟΣ): Από τα πιο ανοιχτά αγωνίσματα που εύκολα μπορεί να γίνει η έκπληξη έστω και εάν υπάρχει πλειάδα φαβορί. Ετσι και ο δικός μας Λάμπρος Παπακώστας δικαιούται να ελπίζει. Μετά από ένα τραυματισμό του που τον ταλαιπώρησε στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, ο Λάμπρος Παπακώστας, όπως έδειξε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έχει ξαναβρεί τον εαυτό του. Καλύτερη φετινή του επίδοση στον ανοιχτό στίβο είναι το 2.29 που πέτυχε την περασμένη Κυριακή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ στον κλειστό το 2.32 που σημείωσε στο Παρίσι. Αν συμφωνήσουμε με τις προβλέψεις ότι τα μετάλλια θα παιχτούν περίπου στο 2.35, τότε ο Ελληνας πρωταθλητής σίγουρα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 2.36 ενώ έχει κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου στη Βαρκελώνη το 1995 και στο Παρίσι φέτος.

ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ (ΜΗΚΟΣ): Το ραντεβού με την ιστορία θα έχει η Νίκη Ξάνθου σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πανέτοιμη για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της. Αλλωστε η περσινή ατυχία στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα δίνει ένα ακόμα κίνητρο για τη Ροδίτισσα αθλήτρια. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 7.01, ενώ το 6.86 που πέτυχε το Μάη αποτελεί την τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ (ΔΙΣΚΟΣ): Με αξιοθαύμαστη σταθερότητα και "ειδικότητά" της φέτος τη συνεχή κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ, η Τασούλα Κελεσίδου έχει όλες τις δυνατότητες να προσφέρει τις μεγάλες συγκινήσεις. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 66.18. Η Κελεσίδου είχε αγωνιστεί στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Γκέτεμποργκ το 1995.

ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (ΥΨΟΣ): Η αργυρή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα φέτος δεν τα έχει πάει και τόσο καλά. Ομως η απουσίες του μεγάλου φαβορί, της Κονσταντίνοβα, αλλά και της Μπεβιλάκουα που μέχρι αυτή τη στιγμή θεωρείται αμφίβολη, αυξάνουν τις ελπίδες της Νίκης. Με καλύτερη φετινή επίδοση το 1.93 και ατομικό ρεκόρ το 2.03 της Ατλάντα η Νίκη Μπακογιάννη μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να επιβεβαιώσει τις δυνατότητές της.

Για μια θέση στον τελικό

Εκτος όμως από αυτούς που συγκεντρώνουν τις ελπίδες για μια θέση στο βάθρο, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι για μια παρουσία στον τελικό, αφού οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών φέτος δίνουν το "δικαίωμα στο όνειρο"

Ετσι λοιπόν, στην κούρσα των 100μ, τόσο ο Χάρης Παπαδιάς (αν τελικά αγωνιστεί) όσο και ο Αγγελος Παυλακάκης θα πρέπει να κατεβάσουν το χρόνο τους κοντά στα 10. Ο Παπαδιάς έχει καλύτερη φετινή επίδοση το 10.24.

Για τον "φτερωτό" Αγγελο και κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ με 10.13 η ανοδική αγωνιστική του πορεία τους τελευταίους μήνες του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει σε κάτι καλό.

Την πρόκριση στο τελικό έχει σαν βασικό στόχο και ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος που ήδη μέχρι σήμερα μετράει παρουσία σε δυο τελικούς Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Με καλύτερη ατομική επίδοση το πανελλήνιο ρεκόρ 8.36 και καλύτερη φετινή το 8.20 η πρόκριση θεωρείται εφικτή για τον Ελληνα άλτη.

Και στα 800μ ο Παναγιώτης Στρουμπάκος μπορεί να πραγματοποιήσει το θαύμα, αφού όπως έδειξε στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα βρίσκεται σε άριστη φόρμα. Ο Στρουμπάκος με χρόνο 1.45.38 κατάφερε να καταρρίψει μετά από 13 χρόνια του ρεκόρ του Σωτήρη Μουτσανά (1.46.34) δείχνοντας έτσι ότι βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σοβαρές ελπίδες για την πρόκριση στον τελικό συγκεντρώνει και ο Νότης Παπούλιας στα 1.500μ και 5.000μ, αφού όπως έχει δείξει τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Εσπασε φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500 με 3.37.38 και στα 5.000μ με 13.28.59.

Ελπίδες για πρόκριση σε τελικό συγκεντρώνει και η ομάδα στα 4Χ100 με τους Παπαδιά (;) Παυλακάκη Ναυπλιώτη και Γενοβέλη ή Αλεξόπουλο αρκεί βέβαια να βελτιώσουν τις "παιδικές" αλλαγές σκυτάλης.

Στο μαραθώνιο ξεχωρίζει η συμμετοχή του Σπύρου Ανδριόπουλου που κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ με 2.12.04, ενώ φέτος έχει σημειώσει καλύτερη επίδοση 2.13.15. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Μαρία Πολύζου συγκεντρώνει τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση από ελληνικής πλευράς. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 2.33.43.

Ο τελικός δε θα μπορούσε παρά να είναι ο βασικός στόχος της Κατερίνας Θάνου στα 100μ που θέλει τη ρεβάνς για το Γκέτεμποργκ, όπου αν και είχε σημείωσε τον 5ο καλύτερο χρόνο των ημιτελικών έμεινε έξω αφού στο φώτο φίνις έχασε την πρόκριση από την Πιντούσεβιτς. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 11.09, ενώ φέτος έχει σημειώσει καλύτερο χρόνο στα 10.13.

Στα 200μ η Κατερίνα Κόφφα θα παλέψει για μια ξεχωριστή διάκριση αυτή τη φορά στο ανοιχτό στίβο. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό στίβο και η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 22.67 θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την κλάση της σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Μια θέση στον ήλιο θα αναζητήσει και η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν με όπλο την εμπειρία πλέον από τις μεγάλες διοργανώσεις. Με 14.48 (Π.Ρ.) καλύτερη ατομική της επίδοση και παρά τα μικροπροβλήματα τραυματισμών, η Βολιώτισσα αθλήτρια μπορεί να διεκδικήσει θέση στον τελικό. Στο τριπλούν των ανδρών ο Χρήστος Μελέτογλουμε το16.92 φέτος θα προσπαθήσει για μια θέση στον τελικό του αγωνίσματος.

Στις μεγάλες αποστάσεις υποψηφιότητα για πρόκριση στον τελικό θέτει η Χρυσοστομία Ιακώβου στα 5.000μ, όπου φέτος έχει κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις.

Από κει και πέρα ελπίδες για τελικό έχουν στη δισκοβολία των γυναικών οι Τσίκουνα και Βόγγολη που έχουν περάσει φέτος τα 60μ.

Μια βολή κοντά στα 65μ θα αναζητήσει η Μιρέλα Μανιάνι - Τζελίλη στον ακοντισμό, αφού κατά τα φαινόμενα θα τις δώσει και το εισιτήριο για τον τελικό.

Για αξιοπρεπή εμφάνιση

Στην πρόκριση στους ημιτελικούς στοχεύει ο Παναγιωτόπουλος στα 200μ, ενώ Ναυπλιώτης, Σμπώκος θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Το όνειρο του τελικού θα κυνηγήσουν ακόμα και ο Τσίτουραςπου φέτος έχει φθάσει τα 5.60 (Π.Ρ.) αλλά και ο Αλέξιος Λεωνίδηςστη σφαιροβολία που διανύει την καλύτερη περίοδο της φόρμας του. Ο ομογενής από τη Ρωσία έχει καλύτερη φετινή επίδοση στα 19.71, ενώ έχει επιδείξει σταθερότητα στις βολές πάνω από τα 19μ.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ