Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο γυναικείος στίβος μιλάει... ευρωπαϊκά

Οι Ευρωπαίες διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος των μεταλλίων. Φαβορί και αουτσάιντερ κατά αγώνισμα

Τη μερίδα του λέοντος των μεταλλίων διεκδικούν για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίες αθλήτριες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. "Παλιά τους τέχνη κόσκινο" βέβαια, αφού στα προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα οι γυναίκες της γηραιάς ηπείρου έχουν κατακτήσει το 70% των μεταλλίων και το 67% των χρυσών. Αυτή τη φορά εμφανίζονται ακόμα πιο ισχυρές, χάρις και στην υποχώρηση των Αμερικανίδων που στο παρελθόν είχαν το 22% των μεταλλίων. Αυξημένες ελπίδες έχουν οι Αφρικανές για να βελτιώσουν τα ισχνά ποσοστά τους.

Τα σπριντ

100μ.: Συνωστισμός φαβορί για τα μετάλλια στην κούρσα της μιας ανάσας, αφού απουσιάζει το σίγουρο στάνταρ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του '95 Γκουέν Τόρενς θα βρίσκεται στην Αθήνα χάρις στην κάρτα ελευθέρας της ΙΑΑΦ. Η Ντίβερς που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση με 10.89 δε συμμετείχε στα τράιλς στα 100μ., ενώ η Ρωσίδα Πριβάλοβα είναι τραυματισμένη από την περασμένη άνοιξη και δε θα έρθει στην Αθήνα. Με τις περισσότερες πιθανότητες εμφανίζεται η Μαρλίν Οτι με 10.96 φέτος. Ομως η Τζαμαϊκανή είναι ήδη 37 ετών (τα έκλεισε το Μάη). Η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς, που αποκαλείται ήδη ο θηλυκός Καρλ Λιούις, καθώς ασχολείται και με το μήκος, είναι ελπιδοφόρα αλλά άπειρη. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό η δική μας Κατερίνα Θάνου δικαιούται να ελπίζει σε κάτι παραπάνω από τη συμμετοχή στον τελικό. 200μ.: Ιδια γεύση και στα 200μ. με τις Περέκ (Γαλλία), Τζόουνς, Πιντούσεβιτς (Ουκρανία) και Γκένσφορντ (Αυστραλία) να έχουν μικρό προβάδισμα για τα μετάλλια, αλλά η Τζαμαϊκανή Οτι είναι πιο έμπειρη. Η Κατερίνα Κόφφα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση δικαιούται μια θέση στον τελικό.

400μ.: Η απουσία της Περέκ από το αγώνισμα ανοίγει την όρεξη σε αρκετές αθλήτριες για το χρυσό. Πρώτη τύχη έχουν η Κάθι Φρίμαν (Αυστραλία) και η Ζιρλ Μάιλς - Κλαρκ (ΗΠΑ).

Η ημιαντοχή

800μ.: Ισως είναι ένας από τους ωραιότερους τελικούς, με τρεις μεγάλες αθλήτριες να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο. Τη Ρωσίδα χρυσή Ολυμπιονίκη της Ατλάντα Μαστέρκοβα, την παγκόσμια πρωταθλήτρια του Γκέτεμποργκ Ανα Κιρότ από την Κούβα και την παγκόσμια πρωταθλήτρια της Στουτγκάρδης Μαρία Μούτολα από τη Μοζαμβίκη.

1500μ.: Στην κούρσα αυτή τα πράγματα μάλλον θα είναι πιο εύκολα για τη Μαστέρκοβα, αφού μόνη αντίπαλός της για το χρυσό είναι η Βρετανίδα Κέλι Χολμς. Πάντα υπολογίσιμη για το βάθρο η Ιρλανδέζα Ο' Σάλιβαν, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Γκέτεμποργκ Χασίμπα Μπουλμέρκα δεν έχει δείξει φέτος πολλά πράγματα.

Η αντοχή

5.000μ.: Μπορεί η Ρουμάνα Γκαμπριέλα Σάμπο να έχει την καλύτερη φετινή επίδοση, το πρώτο φαβορί όμως είναι η Φερνάντα Ριμπέιρο από την Πορτογαλία. Απούσα η Κινέζα Βανγκ Γιουνξία, χρυσή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, που δεν άντεξε την ψυχολογική πίεση του πρωταθλητισμού και έχει σταματήσει προσωρινά την αγωνιστική δραστηριότητα.

10.000μ.: Ενα από τα πιο "ανοιχτά" αγωνίσματα. Η Ισπανίδα Χούλια Βακέρο έχει εντυπωσιάσει φέτος έχοντας την καλύτερη φετινή επίδοση με 31.14.51. Αν όμως τρέξει στα 10.000 η Ριμπέιρο τα πράγματα αλλάζουν. Ετοιμη για μετάλλιο είναι και η Λορούπε από την Κένυα.

Μαραθώνιος: Η Φατούμα Ρόμπα από την Αιθιοπία δείχνει φέτος έτοιμη να ξαναβρεθεί στην υψηλότερη θέση του βάθρου όπως στο Γκέτεμποργκ. Να δούμε όμως τι γνώμη θα έχουν η Πορτογαλέζα Ματσάδο και η Ρωσίδα Γιεγκόροβα;

Τα εμπόδια

100εμπ.: Η Ντίβερς θα έρθει στην Αθήνα να υπερασπίσει τον τίτλο της χάρις στην ΙΑΑΦ. Η Αμερικάνα παγκόσμια πρωταθλήτρια του '93 και του '95 δεν υπάρχει ούτε μέσα στις 10 πρώτες του 1997 και δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση. Λογικό φαβορί είναι η Σουηδέζα - πρώην Ρωσίδα - Λουντμίλα Ενκβιστ. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι φέτος η Βουλγάρα Σβέτλα Ντιμίτροβα. Για το βάθρο βέβαια θα δώσει μάχη και η Αμερικάνα Μελίσα Μόρισον που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση.

400εμπ.: Τρεις αθλήτριες, η Τζαμαϊκανή Χέμινγκς και οι Αμερικάνες Μπάτεν και Μπάφορντ - Μπέιλι κυριαρχούν στο παγκόσμιο στερέωμα τα δύο τελευταία χρόνια. Αν η Βρετανίδα Σάλι Γκάνελ δεν κάνει την έκπληξη το βάθρο της Αθήνας θα έχει την ίδια σύνθεση.

Τα άλματα

Μήκος: Συνωστισμός φαβορί σ' ένα αγώνισμα που ελπίζουμε να έχει ελληνικό χρώμα καθώς η Νίκη Ξάνθου είναι πια μια από τις κορυφαίες στον κόσμο. Κυριότερες αντίπαλοί της η Ιταλίδα Φιόνα Μέι, παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1995, η Ρωσίδα Γκαλκίνα με 6.98 φέτος και η αγέραστη Χάικε Ντέσλερ.

Τριπλούν: Το μεγάλο όνομα του αγωνίσματος η Ουκρανή χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Ινέσα Κράβετς δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής. Πιο κοντά στο χρυσό δείχνουν η Ρούμνα Ματέεσκου, με την καλύτερη φετινή επίδοση (15.14) και η Τσέχα Κασπάρκοβα. Απούσα η Ρωσίδα Λασόφσκαγια.

Υψος: Μετά τον τραυματισμό της Κοσταντίνοβα πρώτο φαβορί έγινε η Ουκρανή Μπαμπάκοβα με 2.00 φέτος και μεγάλη σταθερότητα. Τα 2μ. έχει περάσει και η Νορβηγίδα Χόγκλαντ. Η Νίκη Μπακογιάννη με καλύτερη φετινή επίδοση 1.93 είναι από τα αουτσάιντερ για ένα μετάλλιο. Εκτός Παγκόσμιου θα είναι και η "άσπονδη φίλη" της η ιταλίδα Μπεβιλάκουα που τραυματίστηκε πρόσφατα.

Οι ρίψεις

Σφαίρα: Η Γερμανίδα Αστριντ Κούμπερνους είναι το ακλόνητο φαβορί και αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα χρυσό στη συλλογή της μετά τη νίκη της στο Γκέτεμποργκ και την Ατλάντα. Για τις άλλες θέσεις θα δώσουν μάχη θα δώσουν η Ουκρανή Πάβλις, η Γερμανίδα Στορπ και η Κινέζα Χουάνγκ Ζιχόνγκ.

Δίσκος: Ενα νέο όνομα του αγωνίσματος, η Μπεατρίσε Φαουμίνα ήρθε να ταράξει τα νερά φτάνοντας το δίσκο της στα 68.52. Στις κορυφαίες θέσεις έχει ανέβει και η Αναστασία Κελεσίδου (5η με 66.18), που με τη σταθερότητα της δικαιούται να ελπίζει σ' ένα μετάλλιο. Από την παλιά φρουρά στη μάχη των μεταλλίων θα είναι η Ρωσίδα Σάντοβα και η Γερμανίδα Ντιτς, ενώ θα απουσιάσει η Γερμανίδα Ιλκε Βίλουντα που τραυματίστηκε το χειμώνα.

Ακόντιο: Η Νορβηγίδα Τρίνε Χάντεσταντ επιστρέφει μετά την απουσία του Γκέτεμποργκ, λόγω εγκυμοσύνης, και εμφανίζεται σαν πρώτο φαβορί με τα 69.66 που έχει πετύχει. Από κει και πέρα για τις άλλες θέσεις του βάθρου επικρατέστερες εμφανίζονται η Φιλανδέζα Ινγκμπεργκ και η Κουβανέζα Μπισέτ. 10χλμ βάδην: Ενα αγώνισμα που ενδέχεται να έχει πολύ έντονο ρωσικό χρώμα. Ποτέ μια χώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει όλες τις θέσεις του βάθρου στο βάδην σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Ρωσίδες δείχνουν ικανές να το πετύχουν στην Αθήνα. Στάνκινα, Ιβάνοβα και Νικολάγιεβα είναι τα φαβορί για τις τρεις θέσεις του βάθρου. Φαβορί για το χρυσό η 18χρονη Στάνκινα που στο Γκέτεμποργκ πριν δύο χρόνια έγινε η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια όλων των εποχών. Απειλή για τις Ρωσίδες είναι οι Ιταλίδες Τζιορντάνο και Σιντότι.

Επταθλο: Η χρυσή ολυμπιονίκης της Ατλάντα και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Γκέτεμποργκ, η Γκάντα Σουάα από τη Συρία θα είναι απούσα λόγω τραυματισμού. Μεγάλη μάχη για το χρυσό θα δώσουν η 32χρονη Γερμανίδα Σαμπίνε Μπράουν και η Βρετανίδα Ντενίζ Λιούις.

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικές απουσίες αθλητών(2012-07-17 00:00:00.0)
Ιδανική πρεμιέρα(2006-07-27 00:00:00.0)
«Ανεμος» η Καρασταμάτη(2005-07-19 00:00:00.0)
Τριάδα φαβορί(1999-08-17 00:00:00.0)
Φουλ για μετάλλιο(1998-08-19 00:00:00.0)
Τριπλούν γυναικών(1997-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ