Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος τόπος το πρώην Στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ,καθώς και ο περιβάλλων χώρος. Χρειάστηκε, όμως, πρώτα να επιτραπεί στον Χρ. Λαμπράκη να αλώσει το χώρο, να αλλοιώσει την εικόνα του Πάρκου Ελευθερίας, να καταστρέψει το θεατράκι - διότι και αυτά στον περιβάλλοντα χώρο ανήκουν - προκειμένου να κατασκευάσει κρατικοδίαιτα Μέγαρα Μουσικής και Συνεδριακά Κέντρα.
Ο χαρακτηρισμός του Στρατοπέδου αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967 - 1974,αφού ο χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς της αντιδικτατορικής πάλης και της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών.
Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων,ύστερα από εντολή του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο χαρακτηρισμό περιλαμβάνονται και τέσσερα κτίρια τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως εξής: το Μουσείο Αντιδικτατορικής και Εθνικής Αντίστασης,το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων - Κέντρο Τεχνών,το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου και το Μουσείο Γενικού Ενδιαφέροντος.Ωστόσο, το σημαντικό νεότερο στοιχείο είναι ο χαρακτηρισμός ως ιστορικού αλλά και διατηρητέου τόπου του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να μην είναι δυνατές οι επεμβάσεις εκεί χωρίς την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Αλήθεια, έχει απομείνει τίποτα από τον περιβάλλοντα χώρο;