Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναρκοθέτησαν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Εν γνώσει τους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη ΔΕΗ, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής είπαν χτες ομόφωνα "ναι" στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή, η προσαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας - μεταξύ άλλων προϋποθέτει και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στα πλαίσια των κανόνων λειτουργίας που έχει καθορίσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείου Τύπου, σύμφωνα με την οποία η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, για την προσαρμογή της χώρας μας στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που για την Ελλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αρχίσει από τις 19 Φλεβάρη 2001.

Ενώ στην ουσία η κυβέρνηση ετοιμάζεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο να παραδώσει στους ιδιώτες και τον - στρατηγικής σημασίας για τη χώρα - τομέα της ενέργειας, βάζοντας το ιδιωτικό κεφάλαιο τόσο μέσα στην παραγωγή της όσο και στα δίκτυα διανομής, ισχυρίζεται πως με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας:

  • Η ΔΕΗ "θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της".
  • Το κράτος θα είναι τελικός εγγυητής της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
  • Θα διατηρηθεί η ενιαία τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για ομοειδείς κατηγορίες καταναλωτών.

Με την κυβερνητική ανακοίνωση ομολογείται και δημόσια πως με την απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας δίνεται σε ανεξάρτητους επενδυτές, δηλαδή σε ιδιώτες, η δυνατότητα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και πως η ΔΕΗ χάνει και το αποκλειστικό δικαίωμα της διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς, η οποία ανατίθεται σε "ανεξάρτητο φορέα". Ο φορέας αυτός θα κατανέμει το φορτίο του συστήματος στις μονάδες παραγωγής "με οικονομικά κριτήρια", γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζεται ο κοινωνικός ρόλος που έπαιζε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ. Οι ιδιώτες παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ με αμοιβή, ενώ άλλη "ρυθμιστική αρχή" θα επιβλέπει τη λειτουργίας της αγοράς.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου,αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται με νόημα πως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους "θα διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους".

  • Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση είπε πως στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δε συζητήθηκε το επίμαχο θέμα ανάθεσης των έργων της ΔΕΗ στη Φλώρινα, που έχει προκαλέσει τριβές όχι μόνο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απελευθερωμένα» κέρδη για τους ομίλους, στο δόκανο της ενεργειακής φτώχειας ο λαός(2022-08-06 00:00:00.0)
Παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο(2010-08-04 00:00:00.0)
Αλλαγή σκηνικού σε μια πενταετία(2007-07-04 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η παράδοση στους ιδιώτες(2005-07-15 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο(1997-05-17 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο(1997-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ