Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβιώνει το θέατρο Στράτου

Για πρώτη φορά μετά από 2.000 περίπου χρόνια, στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου,που η ανασκαφή του περατώθηκε πρόσφατα, θα ακουστεί ξανά ο θεατρικός λόγος. Αύριο το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (το οποίο "ξαναζωντάνεψε" και το αρχαίο θέατρο Οινιαδών) στο αρχαίο θέατρο της Στράτου θα παρουσιάσει τη σαιξπηρική κωμωδία "Οπως αγαπάτε",σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη,χορογραφία Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ι. Σταμούλης, Γ. Παπαθανάσης, Κ. Κακανάς, Τ. Κορόζης, Θ. Παγώνης, Π. Μηλίτση, Κ. Νικολαϊδου, Ν. Γκεσούλης, Γ. Κρανάς, Γ. Μελισσάρης, Α. Μπουγέλης, Κ. Γαλανάκης, Κλ. Πιερράκου, Δ. Παπάζογλου.

Η αρχαία Στράτος υπήρξε πρωτεύουσα των Ακαρνάνων και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Με τις ανασκαφές που διενεργεί τα τελευταία χρόνια (1990 - 1996) η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Λάζαρο Κολώνα,ήρθαν στο φως η Αγορά και το Θέατρο της αρχαίας Στράτου. Το θέατρο, κτισμένο σε φυσικό κοίλωμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Δυτικής Ελλάδας. Σώζονται 35 σειρές καθισμάτων, χωρισμένες σε 11 κερκίδες, που στο ύψος της ορχήστρας απολήγουν σε πενταθέσιες προεδρίες. Το θέατρο είχε χωρητικότητα 6.000 θεατών, κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα και μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια έγιναν διάφορες μεταβολές στα σκηνικά κτίσματά του. Είναι χτισμένο στις όχθες του Αχελώου και διαθέτει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα και τον ποταμό.

Μετά τη Στράτο, το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει το έργο στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο Σπάρτης (29/7), στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ηλιδας (30/7), στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας (31/7), ενώ ακολουθεί περιοδεία όλο τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη σε διάφορες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ