Συνέντευξη Τύπου της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής
Απαντήσεις για τα οικονομικά θέματα του "Αθήνα '97" έδωσε χτες η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόεδρος της ΚΟΕ, Ανδρέας Φούρας, οι οργανωτικές δαπάνες του "Αθήνα '97" ανέρχονται στο ποσό των 4,8 δισ.
Οσον αφορά στα έσοδα από τους αγώνες, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς αναμένεται να εισπραχθούν 3 δισ. από την πώληση των εισιτηρίων, 500 εκατ. από τις εισπράξεις διαμονής των αθλητών και σημαντικό ποσό από ενοικιάσεις χώρων.
Εκτός όμως από τις οργανωτικές δαπάνες, υπάρχουν και οι επενδύσεις που έγιναν και δε θα εξυπηρετήσουν μόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και τις μετέπειτα ανάγκες του αθλητισμού, καθώς και άλλων διεθνών διοργανώσεων που θα γίνουν στη χώρα μας.
Το κόστος αυτών των επενδύσεων ανέρχεται σε 5 δισ. δρχ. και συμπεριλαμβάνουν το εξοπλισμό της ΕΡΤ (περίπου 2,8 δισ. δρχ.) τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, όπως η ανακατασκευή του στίβου, οι ηλεκτρονικοί πίνακες, τα δάπεδα κλπ. (περίπου 1 δισ.), την αθληιατρική υποδομή (περίπου 500 εκατ.) και για αθλητικά όργανα (περίπου 500 εκατ.).
Τέλος, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός υπογράφτηκε κυβερνητική απόφαση για να αναλάβει η χώρα μας τη διεξαγωγή του Μπρούνο Τζάουλι το 1998.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο λαός δεν πρέπει να δει τους αγώνες σαν απλός παρατηρητής, αλλά θα πρέπει να τους αγκαλιάσει και να τους φιλοξενήσει με την ψυχή του. Δεν υπήρχαν διαφωνίες στην επιτροπή και όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες". Οσον αφορά ορισμένα πικρόχολα δημοσιεύματα για τον πολιτιστικό μαραθώνιο που προπαγανδίζει το "Αθήνα '97" και τη συμμετοχή του Ευγένιου Σπαθάρη με το θέατρο σκιών, η Λούλα Καρατζά επισήμανε: "Η συμμετοχή του κόσμου στον πολιτιστικό μαραθώνιο είναι εντυπωσιακή. Οσον αφορά τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους περισσότερους από εμάς ο μπερντές μας μεγάλωσε".
Εξάλλου τη βεβαίωσή του ότι δεν υπάρχει ίχνος σκανδάλων έδωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και μέλος της ΚΟΕ Γιάννης Δημαράς, ενώ ο ΓΓΑ Γιάννης Σγουρός είπε με νόημα: "θα δούμε ποιος θα γελάσει στο τέλος".