Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Στις πολυεθνικές και η έρευνα και η εκμετάλλευση

Στις πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου παραδίδει τώρα η κυβέρνηση την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρελαίου - φυσικού αερίου). Η αρχή έγινε χτες με τη σύμβαση "ντροπής" μεταξύ ΔΕΠ ΕΚΥ και 3 πολυεθνικών πετρελαίου, που προσυπέγραψε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για την περιοχή των Ιωαννίνων και της ΒΔ Πελοποννήσου

Στην κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών εταιρίων πετρελαίου, παραχωρεί τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την έρευνα - εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα. Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε χτες με τις συμβάσεις για την ανάθεση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Γιάννενα και τη ΒΔ Πελοπόννησο, που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΔΕΠ - ΕΚΥ με την κοινοπραξία των εταιριών "Enterprise Oil Ltd.", "Union Texas (Transnational) Ltd." και "MOL Ltd.". Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα... της χούντας των συνταγματαρχών, που είχαν παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Ελλάδα στην πολυεθνική εταιρία ΝΤΕΝΙΣΟΝ.

Οι αποφάσεις αυτές - τις οποίες προσυπέγραψε για λογαριασμό της κυβέρνησης η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου - δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση. Και ενώ η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ανεύθυνη μέχρι και εγκληματική (φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι τα πετρέλαια είναι από τους τομείς του ορυκτού πλούτου που έχουν στρατηγική σημασία και χωρίς καύσιμο δεν κινείται τίποτε, δεν πετά τίποτε), η υπουργός επιχείρησε να αποκρύψει τους εθνικούς κινδύνους που κρύβει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου από τις πολυεθνικές, βαφτίζοντας τις συγκεκριμένες συμβάσεις σαν "προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πετρελαϊκής πολιτικής"! Και ενώ το ΠΑΣΟΚ πριν 23 χρόνια, με την Ιδρυτική του Διακήρυξη δήλωνε πως ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος και με βάση αυτό το σκεπτικό υποσχόταν ακύρωση όλων των συμβάσεων και συμφωνιών που οδηγούν την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης, χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης γιόρτασε την υπογραφή των συμβάσεων με ειδική εκδήλωση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κηφισιάς...

Αν και δε δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των συμβάσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ των όρων που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου (μέσω της ΔΕΠ - ΕΚΥ) και της κοινοπραξίας των εταιριών "Enterprise Oil Ltd.", "Union Texas (Transnational) Ltd." και "MOL Ltd.", προβλέπουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • "Η ΔΕΠ - ΕΚΥ, παράλληλα με το ρόλο της ως εκμισθωτή, συμμετέχει με ποσοστό 12% στην κοινοπραξία, ως πλήρες μέλος της Αναδόχου Κοινοπραξίας, τόσο στο στάδιο έρευνας όσο και στο στάδιο εκμετάλλευσης". Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΠ - ΕΚΥ θα αποτελεί το... φτωχό εταίρο της κοινοπραξίας και θα μετέχει με ένα ισχνό ποσοστό, αφού τον πλήρη έλεγχο θα τον έχουν οι ξένες πολυεθνικές.
  • "Ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει μίσθωμα 2%-15% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων"! Αυτό σημαίνει ότι η κοινοπραξία των εταιριών θα πληρώνει σαν "νοίκι" στο ελληνικό δημόσιο ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 2% έως 15% της παραγόμενης ποσότητας των πετρελαίων, ποσοστό που είναι προκλητικά χαμηλό.
  • Το χρονικό διάστημα των ερευνητικών έργων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ορίστηκε σε 6 χρόνια για την περιοχή των Ιωαννίνων και 4 χρόνια για τη ΒΔ Πελοπόννησο. Στο διάστημα των ερευνών, η κοινοπραξία αναλαμβάνει να εκτελέσει πρόγραμμα ερευνητικών έργων με ελάχιστη συνολική επένδυση 37 εκατ. δολαρίων και για τις δύο περιοχές. Το ερευνητικό στάδιο, μπορεί να παραταθεί από 3 μέχρι και 6 χρόνια, με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Εφόσον η κοινοπραξία εντοπίσει κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, θα μπορεί να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή τους για διάστημα τουλάχιστον 25 ετών,αφού όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, "η διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 25 χρόνια"! Οσο για τις τιμές που θα πουλάει η κοινοπραξία στο ελληνικό δημόσιο το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αυτές "θα καθορίζονται με βάση τις διεθνείς τιμές"...

Σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρονται επιγραμματικά και ορισμένοι άλλοι όροι της σύμβασης, με τους οποίους επιχειρείται να εξωραϊστεί η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από το ελληνικό δημόσιο - όπως μέχρι σήμερα - το δικαίωμα να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο στην έρευνα και εκμετάλλευση (εκτός των κοιτασμάτων Πρίνου) υδρογονανθράκων.

Η υπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προαναγγείλει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην υπογραφή και άλλων συμβάσεων, με τις οποίες θα ανατίθεται η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου - απλά οι υποψήφιοι μνηστήρες παζαρεύουν ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους - η υπογραφή συμβάσεων για την ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Πελοπόννησο ή τους Παξούς. Επίσης, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 1999, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο προκήρυξης διαγωνισμού, με τον οποίο θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο...

Εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η σύναψη των παραπάνω συμβάσεων, είναι σίγουρο ότι μ' αυτές ανοίγει ο δρόμος και για την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Ισως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι χτες η υπουργός προανάγγειλε ότι το πρώτο βήμα για τη μετοχοποίησή της (δηλαδή την πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών σε ιδιώτες) θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ