ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -
Το αποτέλεσμα της συνάντησης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί, διέψευσε τελικώς τις προβλέψεις των αναλυτών περί "αποτυχίας της, μετά πολλών επαίνων": αμέσως μετά την περάτωσή της, οι δύο άνδρες βεβαίωσαν τους δημοσιογράφους ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" επανέρχεται σε τροχιά...
Τόσο ο Γ. Αραφάτ όσο και ο Ντ. Λεβί (όπως ακριβώς και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) απέφυγαν να διευκρινίσουν πώς - δηλαδή, με ποια ανταλλάγματα και με ποιες δεσμεύσεις - δέχονται να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Και οι δύο αρκέστηκαν να πουν πως "σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος", η οποία προφανώς είναι αρκετή για να ξαναρχίσει ο επί πεντάμηνο "παγωμένος" διάλογος των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης), Ζακ Πος, έδωσε τον τόνο, χωρίς πάντως και αυτός να δώσει λεπτομέρειες: "Το αδιέξοδο τερματίστηκε", είπε, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του ότι "ο ειρηνευτικός διάλογος καθώς και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν".
Ισως το σημαντικότερο είναι ότι αποκαταστάθηκε ένα "κλίμα εμπιστοσύνης", όπως είπε ο Νταβίντ Λεβί μετά τη συνάντηση.
Το γεγονός της "επιτυχούς" έκβασης της συμφωνίας φαντάζει ακόμη πιο "περίεργο" αν κανείς λάβει υπόψη του το κλίμα λίγες ώρες πριν: ο Λεβί έλεγε πως πρόοδος στην "ειρηνευτική διαδικασία" δε νοείται αν η Παλαιστινιακή Αρχή δε λάβει αποτελεσματικά και αποφασιστικά μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και γενικότερα τη βία κατά του Ισραήλ- κι ο Αραφάτ, απαιτούσε δέσμευση του Ισραήλ για άμεσο και μόνιμο τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας...
Την ίδια στιγμή, ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπογράμμιζε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν εξετάζει διόλου την παύση των εργασιών για την ανέγερση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ και δήλωνε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις αν το αίτημα για παύση της εποικιστικής δραστηριότητας αφορά την άρση των αποφάσεων επέκτασης των, ήδη, υπαρχόντων οικισμών στη Δυτική Οχθη ή τη μη ανέγερση νέων.
Στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν μεταβεί τόσο ο Ντάνι Ναβέχ, γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, όσο και ο Σάεμπ Ερακάτ, υπουργός Σχεδιασμού και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, δεν υπήρξε ανάλογη "πρόοδος". Οι δύο άνδρες επέμειναν στις θέσεις τους ενώ ο Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να ακούσει τις προτάσεις και των δύο πλευρών". Παρ' όλα αυτά, οργιάζουν οι φήμες που θέλουν την αμερικανική διπλωματία να προωθεί ένα νέο πακέτο προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες προβλέπεται και το 6μηνο "πάγωμα" της οικοδόμησης του Χαρ Χόμα, ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Παράλληλα, όμως, φάνηκε να εντείνεται η ισραηλινο - παλαιστινιακή αντιπαράθεση σχετικά με τη σύλληψη 3 Παλαιστινίων αστυνομικών από τον ισραηλινό στρατό, την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία του σχεδιασμού επιθέσεων ενάντια σε ισραηλινούς στόχους.
Στο φορτισμένο κλίμα προστέθηκε η έγκριση ενός νέου νόμου, από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει "πράξεις πολέμου" τους τραυματισμούς Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα (1987 - 1993) και αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής χρηματικής αποζημίωσης. Ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν δήλωσε ότι δεν ξεκίνησε το Ισραήλ την παλαιστινιακή εξέγερση ενώ η Ετί Εσχέντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι τα ποσά που ζητούν ως αποζημιώσεις, μόνο οι 1.200 παλαιστινιακές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, είναι υπέρογκα, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια σέκελ και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα διαθέσει.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή και σε στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων του Ισραήλ, που υπενθύμισαν ότι κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα 1.067 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί είναι αυτοί που έχουν μόνιμη αναπηρία.