Οι κάτοικοι κάνουν έρανο για την επάνδρωση των Κέντρων Υγείας με απαραίτητα μηχανήματα
Θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι ελλείψεις όμως που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή υποβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά το έργο τους.
Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και σε αυτό ακόμα το λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς οι όποιες υπηρεσίες προσφέρουν- κυρίως χάρη στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων - "σκοντάφτουν" στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Τα παραπάνω συμπεράσματα βγήκαν μετά την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Β. Σγουρομάνη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τρία Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατ. Αττικής Ν. Στεφανίδης,επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας στο Μαρκόπουλο,στο Κορωπί και στα Σπάτα.
Μάλιστα, η επίσκεψη συμπίπτει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου υγείας στη Βουλή και αποδεικνύει πόσο μακριά είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης από τα προβλήματα του λαού.
"Υπάρχουν κενά στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Οι οργανικές θέσεις των γιατρών μένουν στα ίδια επίπεδα ή λιγοστεύουν σε αντίθεση με τον πληθυσμό, που έχει αυξηθεί κατά 20 - 30%", τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Μαρκόπουλου Γιώργος Ορφανουδάκης,στους εκπροσώπους του ΚΚΕ.
Ο Β. Σγουρομάνης επισήμανε: "η κυβέρνηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο θέλει να μετατρέψει τα Κέντρα Υγείας σε δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα Κέντρα Υγείας και να οδηγήσουν τα Ταμεία στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας".
Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου, πέρα από κάποιες ειδικότητες γιατρών που δεν υπάρχουν και είναι απαραίτητες (χειρουργός και ωτορινολαρυγγολόγος), δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο! Ετσι κατά καιρούς διάφοροι άλλοι εργαζόμενοι "βαφτίζονται" οδηγοί και καλύπτουν το κενό... Επίσης ενώ υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, που μπορεί να κάνει μια σειρά από εξετάσεις, είναι αναγκασμένο να πραγματοποιεί μόνο όσες ορίζει - πέντε τον αριθμό - το υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν στην περιοχή πλήθος ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων, τα οποία θησαυρίζουν. Ευτυχώς τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ήρθε να της καλύψει ο έρανος που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής. Ερανος με τον οποίο αγοράστηκε ένας υπερηχογράφος και ένα σπιρόμετρο...
Τεράστια όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα δυο Κέντρα Υγείας, του Κορωπίου και των Σπάτων. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και εδώ αισθητές. Το Κέντρο Υγείας στο Κορωπί σχεδόν υπολειτουργεί, αφού τρεις γιατροί, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Το Κέντρο Υγείας των Σπάτων είχε προβλεφτεί να λειτουργήσει για τις ανάγκες 35.000 κατοίκων. Σήμερα η περιοχή ευθύνης του έχει μεγαλώσει και πρέπει να εξυπηρετήσει 80.000 κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζονται. Ο Β. Σγουρομάνης υπογράμμισε ότι "η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας σκοπεύει στην εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου αυτού χώρου, εισάγει επίσημα πλέον και μέσα από το νέο νομοσχέδιο την αλλοίωση του κοινωνικού της χαρακτήρα".
Επίσης αυτό που τονίστηκε από όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους διευθυντές των κέντρων είναι η έλλειψη χειρουργών στα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε ράμματα σε κάποιον τραυματισμένο, ο οποίος θα πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Μάλιστα στα Σπάτα, που έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο, το πρόβλημα θα διογκωθεί. Τέλος επισημάνθηκε, από τους εργαζόμενους, ότι τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία με τα νοσοκομεία. Θα πρέπει, δηλαδή, τονίστηκε, να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ