Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διατηρούν το 7 προς 10 οι Αμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Η Ολομέλεια της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια για το οικονομικό έτος 1998 χωρίς σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις της Επιτροπής Κατανομής Κονδυλίων.

Αν και η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο της Γερουσίας κάνει ρητή αναφορά στη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10, προβλέπεται παροχή 122,5 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα και 150 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα, ενώ αντίθετα διατηρείται η οικονομική βοήθεια των 15 εκατ. δολαρίων για την Κύπρο, που έχει ως στόχο την προώθηση έργων τα οποία θα ενισχύουν το βιοτικό επίπεδο και των δυο κοινοτήτων και τη μεταξύ τους προσέγγιση.

Για να γίνει το παραπάνω νομοσχέδιο νόμος του κράτους θα πρέπει να ψηφιστεί και το ανάλογο νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία να συγχωνευτούν τα δυο νομοσχέδια σε έναν κοινό νόμο. Η σχετική πρόταση νόμου που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει στρατιωτικά δάνεια προς Ελλάδα και Τουρκία ύψους 105 εκατ. δολαρίων για την πρώτη και 150 εκατ. για τη δεύτερη.

Επίσης, εκτός των 15 εκατ. δολαρίων οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο προβλέπει τη χορήγηση 40 εκατ. δολαρίων ως οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία εκ των οποίων το 50% θα δοθεί για την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανισμών, που προάγουν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα και προωθούν την πολιτική επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Τα ποσά που θα δοθούν τελικά, μετά τη συγχώνευση των νομοσχεδίων των δυο νομοθετικών σωμάτων, αναμένεται πως θα διατηρήσουν την αναλογία 7 προς 10.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ