Η Ομοσπονδία των Εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ) ζητά αύξηση των φορολογικών κλιμακίων, τιμαριθμοποίησή τους κατά 20% και καθιέρωση σαν αφορολόγητου ποσού τα 2 εκατ. δραχμές. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας στα κέρδη των βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων
Προτάσεις ενταγμένες στη γενικότερη λογική του κυβερνητικού "ρεαλισμού", αλλά μακράν των απαιτήσεων του λαϊκού κινήματος, για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων, αφορολόγητα ποσά, αλλαγή κλίμακας) και των επιχειρήσεων, παρουσίασε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εφοριακών. Στο θέμα μάλιστα της φορολογίας των μεγάλων βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρίες) η φιλοκυβερνητική ηγεσία των Εφοριακών πλαγιοκοπά από τα "δεξιά" την κυβέρνηση, καθώς προτείνει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών από 35% σήμερα στο 30%, με τον ισχυρισμό της προστασίας της ελληνικής βιομηχανίας... Στο δε θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα αντικειμενικά κριτήρια, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, αν και φαίνεται να ανανήπτει από τις παλαιότερες αντιδραστικές της θέσεις (είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ των "αντικειμενικών"), προτείνει μεν ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, τα "αντικειμενικά" θα πρέπει να διατηρηθούν...
Παράλληλα άφησαν σοβαρές αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της μηχανοργάνωσης του φορολογικού συστήματος (πρόγραμμα TAXIS) και στην προώθηση μιας σειράς οργανωτικών αλλαγών, όπως είναι τα ελεγκτικά κέντρα, οι υπηρεσίες επιθεωρητών κλπ. Με αφορμή την πρόσληψη, μέσω διαγωνισμού 1.300 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών τον ερχόμενο Οκτώβρη, κατάγγειλαν πως υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιδιωχτεί καταστρατήγηση του νόμου Πεπονή, ώστε να γίνουν προσλήψεις από το "παράθυρο".
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα:
Για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνουν: μετά την αφαίρεση της επιχειρηματικής αμοιβής, το υπόλοιπο 50% των κερδών να φορολογηθεί με συντελεστή 20% για τα πρώτα 4 εκατ. δραχμές, τα υπόλοιπα 3 εκατ. δρχ. με 25% και το υπερβάλλον ποσό κερδών με 30%. Σήμερα τα κέρδη των ΜΜΕ φορολογούνται με 35%. Προτείνουν επίσης μείωση της φορολογίας κερδών των ΕΠΕ από 35% σε 30%. Μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών προτείνουν και για τις ανώνυμες βιομηχανικές και τουριστικές επιχειρήσεις, εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο (από 40% που είναι σήμερα για τις μη εισηγμένες και 35% για τις εισηγμένες, στο 30%). Αύξηση αντίθετα του συντελεστή από 35% σε 40% προτείνουν για τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων.
Αλλαγές προτείνουν επίσης και για τις τεκμαρτές δαπάνες για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Ζητούν η τεκμαρτή δαπάνη να προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων (εργοστασιακή τιμή, παλαιότητα, ιπποδύναμη, κόστος συντήρησης).
Προτείνουν τέλος: