Μικρογραφία της μεθόδου που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ' εντολήν της ΕΕ στα περιβόητα μεγάλα έργα, προσφέροντας γην και ύδωρ στις πολυεθνικές, την ώρα που ρημάζει η όποια βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα, αποτελεί η περίπτωση της Συρματουργίας Χαλκίδας, που επισκέφτηκε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η ιστορική στο Νομό Εύβοιας για τους αγώνες των εργατών της, μερικές δεκαετίες παλιότερα, Συρματουργία "Δάριγκ", παράγει το σύρμα με το οποίο ξεκίνησε η περίφραξη των νέων εθνικών οδών που κατασκευάζονται. Υστερα ήρθε "φωτογραφική" οδηγία της Κοινότητας που επέβαλε άλλο τύπο σύρματος, το οποίο εισάγεται από την Ιταλία και το Βέλγιο.
Η κυβερνητική πολιτική είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η εργοδοσία, που αξιοποιεί αυτήν την πολιτική, έστω κι αν εμφανίζεται, όπως χτες, να ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, αφού βέβαια έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασθενήσει εγκαίρως το εργατικό κίνημα σε επίπεδο εργοστασίου. Η βιομηχανία μέχρι το 1990 απασχολούσε περίπου 600 εργαζόμενους. Σήμερα, με τη δικαιολογία της μείωσης της παραγωγής από τους 80 στους 40 χιλιάδες τόνους, το προσωπικό έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ. Και οι 350 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, αγωνιούν για το αύριο. Τόσο για τη δουλιά τους στο εργοστάσιο, όσο και για τα άλλα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως για το αν κάποτε πάρουν σύνταξη, αν θα προλάβουν και αν θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής σύνταξη και όχι πείνας... "Ο εργοδότης έχει περάσει στην επίθεση, προχωράει σε απολύσεις την ώρα που έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια, κατήγγειλαν στην Αλ. Παπαρήγα εργαζόμενοι, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου σημείωσε ότι "οι πρώτες απολύσεις έγιναν το '93 σε εφαρμογή της "λευκής βίβλου", ενώ τότε έγινε προσπάθεια να περάσει και το τετραήμερο με μείωση αποδοχών, χωρίς όμως η εργοδοσία να πετύχει και αυτόν της το στόχο". Απ' το Γενάρη, φέτος, έγιναν 28 νέες απολύσεις. Τι θα γίνει;
"Αμα ξέρεις τι σου μέλει - και εσείς ξέρετε - παρατήρησε η Αλ. Παπαρήγα συζητώντας με τους εργαζόμενους, μπορείς και να αντιδράσεις. Μη γελιέστε, με τον κοινωνικό διάλογο ρυθμίζουν πώς θα τσεκουρώνουν ό,τι απέμεινε απ' τις εργατικές κατακτήσεις. Και τα περί ανταγωνισμού και διεθνοποίησης της αγοράς που επικαλούνται είναι φούμαρα. Η πλουτοκρατία κατέκτησε τα προνόμια γιατί οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις τους τα εξασφάλισαν. Οσο για τον επιχειρηματία, ακόμη κι αν χρεοκοπήσει, στην ψάθα δε θα πεθάνει, ο εργάτης όμως...".
"Οι βιομηχανίες, σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, με την προϋπόθεση ότι ο λαός θα συγκρουστεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Απαιτούμε από σας, από την εργατική τάξη να αναδιοργανωθεί. Το ΚΚΕ παλεύει με νύχια και με δόντια. Δε φτάνουμε. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή, ναι. Αλλά θα παλέψουμε όλοι μαζί, αλλιώς δεν κερδίζουμε τίποτα. Πρέπει να νιώσουν όσοι βρίσκονται σε κέντρα εξουσίας ότι η εργατική τάξη δεν παζαρεύει τα συμφέροντά της, δεν τρώει κουτόχορτο".