ΑΓΚΥΡΑ.-
Μια ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης στη Βουλή, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον της για κατασκοπία. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ανακρίσεις σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων της αστυνομίας με την κατηγορία ότι υπέκλεπταν απόρρητα στρατιωτικά μυστικά για λογαριασμό της πρώην ισλαμικής κυβέρνησης.
Στα χέρια του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τουρκική Δικαιοσύνη σε βάρος της ηγέτιδας του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το τουρκικό Δικαστήριο Ασφαλείας έκρινε ότι το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του και παρέδωσε τα στοιχεία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η όλη υπόθεση ήρθε στο φως πριν από, περίπου, τρεις εβδομάδες, όταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ντογκού Περιντσέκ, κατηγόρησε την Τανσού Τσιλέρ πως εδώ και δεκαετίες δρούσε υπό τις εντολές ξένων δυνάμεων και σε βάρος των τουρκικών εθνικών συμφερόντων.
Στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης έχει περιέλθει, πλέον, η υπόθεση της υποκλοπής απόρρητων στρατιωτικών μυστικών από ανώτερους αξιωματούχους της αστυνομίας για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης του Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της τουρκικής αστυνομίας Μπουλέντ Οράκογλου έχει, ήδη, επιστρέψει στην Αγκυρα και τέθηκε από χτες σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαριστούν οι κατηγορίες σε βάρος του.
Τον Οράκογλου, αλλά και την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης έσπευσε, χτες, να υπερασπιστεί με δηλώσεις της η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων θα πρέπει να στραφεί στο γεγονός ότι όντως ο στρατός εξέταζε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πραξικοπήματος και όχι στο πώς οι πληροφορίες αυτές έφθασαν στα χέρια της πρώην κυβέρνησης.
Η Ακσενέρ υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες που έφθασαν στα χέρια της μέσω της δραστηριότητας του Οράκογλου και των συνεργατών του, αποδείκνυαν ότι στους κόλπους του τουρκικού στρατεύματος είχε συσταθεί μια ειδική μυστική ομάδα, της οποίας τα σχέδια ξεπερνούσαν κατά πολύ την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του ισλαμικού εξτρεμισμού και μάλλον έτειναν προς την προετοιμασία ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η Ακσενέρ εξέφρασε την άποψη ότι η πρώην κυβέρνηση δεν μπορούσε να αδιαφορήσει για τα στοιχεία αυτά, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφύγει 3 φορές τις τελευταίες 4 δεκαετίες σε πραξικόπημα, με το σκεπτικό ότι προασπίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Σε φυλάκιση 11 μηνών και 20 ημερών καταδικάστηκε, χτες, από δικαστήριο της Αγκυρας ο σκιτσογράφος Ερτάν Αϊντίν της αριστερής εφημερίδας "Εμέκ", για σκίτσο του που άφηνε υπόνοιες για στενές σχέσεις ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος. Ο 31χρονος Αϊντίν είπε στην απολογία του ότι το σκίτσο του αντανακλούσε την τουρκική κοινή γνώμη και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ο Ερτάν Αϊντίν είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 8 μηνών στα τέλη του 1995 αρχές του 1996, εξαιτίας ενός άλλου σκίτσου του που αναφερόταν στα βασανιστήρια της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος κρατουμένων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με παρόμοιες κατηγορίες, περί δράσης κατά της ασφάλειας της χώρας, σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι.