Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
"Καρπός" ανυποχώρητου αγώνα

Υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Κέντρων Διασκέδασης. Ο "Ρ" μιλάει με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, Γρηγόρη Λαμπριανίδη

Ανεργία και υποαπασχόληση. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ανασφάλεια για το σήμερα και αβεβαιότητα για τα χρόνια που θα 'ρθουν. Καθημερινή καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Κάπως έτσι διαγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι πάνω από 10.000 μουσικοί στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί απ' αυτούς δεν καταφέρνουν να φτάσουν ούτε τα 100 ημερομίσθια ανά σεζόν. Το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης γίνεται εντονότερο από την παρουσία αλλοδαπών μουσικών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Στην αγωνία τους για το μεροκάματο γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, που καταστρατηγούν για το σύνολο πλέον των μουσικών κεκτημένα δικαιώματα. Οσον αφορά στις συνθήκες εργασίας, αξίζει να σημειώσουμε τ' αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Υγείας, που απέδειξε ότι οι μουσικοί πάσχουν κατά 70% από βαρηκοϊα, 60% από υπερένταση και νευροπάθειες, 40% από καρδιακά προβλήματα και άγχος. Οι συνθήκες ασφάλισης και συνταξιοδότησης, εξάλλου, είναι τέτοιες που δύσκολα εξασφαλίζουν στους μουσικούς τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση. Το παραπάνω γκρίζο τοπίο φαινόταν αμετάβλητο και οι προοπτικές για τους επαγγελματίες μουσικούς ολοένα και περισσότερο δυσοίωνες. Ομως, ο συνεπής και συνεχής αγώνας του συνδικαλιστικού φορέα των μουσικών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), για τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου έφερε τους "καρπούς" του. Η υπογραφή, τον περασμένο Ιούνη, της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στον ΠΜΣ και το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Κέντρων Διασκέδασης είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν ελπίδες για την αντιστροφή αυτού του κλίματος. Δεκαπέντε χρόνια είχε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να οξύνονται τα προβλήματα. Η κατάληξη κατορθώθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, καθώς το κλίμα τα τελευταία χρόνια ήταν βαρύ στους όρους λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων και στους όρους εργασίας των μουσικών. Αν μη τι άλλο, η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αντανακλά μια προσπάθεια εξορθολογισμού των κανόνων εργασίας. Και αναμφισβήτητα αποδεικνύει πως ο συνεπής αγώνας των εργαζομένων φέρνει αποτελέσματα. Για τη νέα Συλλογική Σύμβαση μιλά ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης,γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και μέλος της διοίκησης της ΠΟΘΑ.

Αναγκάστηκαν οι εργοδότες

- Τι σημαίνει η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από δεκαπέντε χρόνια;

- Αν λάβουμε υπόψη το πόσο σκληρή είναι η εργοδοσία στο χώρο μας, η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για πολλούς λόγους. Πρώτο, σημαίνει ότι επιτέλους οι εργοδότες, κάτω από την πίεση του κλάδου μας, κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων και με το φόβο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δέχτηκαν σχεδόν όλους τους όρους που προτείναμε. Δεύτερο, αναγνωρίζεται η ισχύς και η παρουσία του σωματείου μας, ως παράγοντα που άμεσα θα ελέγχει τους όρους εργασίας των μουσικών και κυρίως την εφαρμογή των όρων της νέας Σύμβασης.

Τρίτο, σε μια περίοδο που η εργοδοσία, συνεπικουρούμενη από τα κυβερνητικά μέτρα, προχωρά σε μείωση του μεροκάματου, εμείς πετύχαμε αύξηση του βασικού ημερομισθίου κατά 120%.

Τέταρτο, με την παρούσα Σύμβαση πετύχαμε να έχουμε το δικαίωμα ελέγχου εμείς ως Σωματείο και όχι να περιμένουμε από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες ν' ασκήσουν έλεγχο, τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο και πώς λειτουργούν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά ακόμα επιμέρους θετικά ζητήματα για τους μουσικούς που κερδήθηκαν μέσα από τη νέα Συλλογική Σύμβαση, όμως νομίζω ότι θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να αναφερθώ στο καθένα από αυτά ξεχωριστά.

- Πόσο επηρεάστηκαν οι συνθήκες εργασίας από τη νέα Συλλογική

Σύμβαση;- Ηδη ανέφερα μερικά στοιχεία, μέσα από τα οποία πιστεύω πως γίνεται φανερό ότι αλλάζουν προς το θετικό πολλά θέματα που αφορούν το χώρο εργασίας μας. Αξίζει ακόμη να προσθέσουμε και το ότι μειώθηκε έστω και λίγο ο χρόνος εργασίας, ενώ αυξήθηκε, όπως είπαμε, ο μισθός. Επιπλέον, αποκτήσαμε το δικαίωμα να ελέγχουμε τις συνθήκες εργασίας των μουσικών από άποψη καθαριότητας του χώρου και της ατμόσφαιρας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, καθώς και της έντασης ήχου, ακόμα δε και της θερμοκρασίας (ζέστη ή δροσιά) ανάλογα με τη χρονική περίοδο που απασχολούμαστε. Τέλος, πετύχαμε να διασφαλίζεται από κάθε κίνδυνο (κλοπή, πυρκαγιά κλπ.) η περιουσία, που είναι υποχρεωμένος να διαθέτει ο κάθε μουσικός για να εκπληρώσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις (όργανα, ενισχυτές κλπ.). Μα πάνω απ' όλα, καταφέραμε, επιτέλους, να μας αναγνωριστεί το δικαίωμα να γνωρίζουμε ποια ώρα θα τελειώσει η εργασία μας, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο την ώρα έναρξης.
Κέρδος για όλους
- Από τη νέα Συλλογική Σύμβαση προβλέπεται τίποτα σχετικό με τις θέσεις εργασίας; - Βεβαίως και προβλέπεται και είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της Σύμβασής μας. Δεν είναι δε τυχαίο ότι στο σημείο αυτό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους επιχειρηματίες σταθήκαμε για αρκετό διάστημα. Χωρίς υπερβολές σάς λέω ότι αναλώθηκαν πολλές ώρες και μέρες συζητήσεων μέχρι να καταλήξουμε σε όρους που προβλέπουν υποχρεωτικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ελέγχου από το Σωματείο για τους μέχρι τώρα παράνομα απασχολούμενους μουσικούς στη χώρα μας (ημεδαπούς και αλλοδαπούς), διπλοθεσίτες ή και τριπλοθεσίτες πολλές φορές. Ακόμα προβλέπεται η πρόσληψη δεύτερης ορχήστρας, σε περίπτωση που ο εργοδότης θέλει το κέντρο να λειτουργήσει πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας των μουσικών. Η υπερωρία, εξάλλου, θα επιτρέπεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και εφόσον θα υπάρχει γραπτή βεβαίωση του Σωματείου ότι δεν υπάρχουν άνεργοι μουσικοί.
Παράδειγμα προς μίμηση

- Για τον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης των μουσικών τι σημαίνει;

- Το κέρδος από αυτή τη Σύμβαση δεν είναι μόνο για τους μουσικούς αλλά για όλους τους εργαζόμενους, καθώς καταφέραμε να αποδείξουμε στην πράξη αυτό που χρόνια τώρα λέει το ΚΚΕ και η ΕΣΑΚ. Οτι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν στην πράξη και το Μάαστριχτ και τη "νέα τάξη πραγμάτων" και όλα όσα σκαρφίζονται οι καπιταλιστές για να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Σε μια περίοδο που καθημερινά καταργούνται θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων η μια μετά την άλλη, σε μια περίοδο που οι εργοδότες, βοηθούμενοι από τα ΕΟΚικά και κυβερνητικά μέτρα, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων ή και όταν δεχτούν να συζητήσουν το κάνουν μόνο όταν πετυχαίνουν μειώσεις, εμείς καταφέραμε όχι μόνο να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, αλλά και να περιέχει όλα αυτά που προανέφερα. Δηλαδή, πετύχαμε στόχους, που αφορούν αύξηση μεροκάματου μέχρι το δικαίωμα ενεργούς παρέμβασης του Σωματείου, σε περίοδο, μάλιστα, που η λέξη και μόνο Σωματείο αποτελεί αιτία διακοπής κάθε συζήτησης με την εργοδοτική πλευρά.

Εμείς αποδείξαμε πως, όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται μεθοδικά, οργανωμένα και ανυποχώρητα, τίποτα δεν τους σταματά.

Αποδείξαμε δηλαδή ότι αυτό που προσπαθούν ορισμένοι να μας επιβάλουν σαν άποψη, πως δήθεν δεν είναι καιρός για αγώνες και διεκδικήσεις και πως πρέπει να "κάτσουμε στα αυγά μας" για να μη χάσουμε και αυτά που έχουμε, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά ή για ανόητους.

Αποδείξαμε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι μόνο με αγώνες οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να ανατρέψουν και αντεργατικές υπουργικές αποφάσεις και ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταργούν κεκτημένα και τη "νέα τάξη πραγμάτων" που προσπαθεί να επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Μακάρι, η σύμβαση που υπέγραψε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, για να μπορέσουν και άλλοι εργαζόμενοι να κερδίσουν ό,τι με τον αγώνα τους κέρδισαν οι μουσικοί. Μακάρι, να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στην αφύπνιση της εργατικής τάξης του τόπου μας, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είμαστε και εμείς.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε κινητοποίηση στη Λυρική(2023-04-25 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας(2022-05-24 00:00:00.0)
Καλεί σε επαγρύπνηση μπροστά στο άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού(2020-10-09 00:00:00.0)
Η δράση του ΣΕΗ στον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση(2019-01-26 00:00:00.0)
Δυναμική κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(2018-02-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της μουσικής(2002-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ