Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίφτηκε η χρήση τροποποιημένης ορμόνης

Δεν ενέκρινε τελικά τη χρήση της τροποποιημένης γενετικής ορμόνης για αυξημένη παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες, η διεθνής επιτροπή Codex Alimentarious (Κώδικας Τροφίμων) όργανο που ορίζει τις διεθνείς προδιαγραφές των τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), στη συνεδρίαση της διεθνούς επιτροπής την περασμένη βδομάδα αποφασίστηκε η αναβολή χρήσης της τροποποιημένης ορμόνης. Αποφασίστηκε, επίσης, η μεγαλύτερη συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων στις συναντήσεις του Codex Alimentarious.

Να θυμίσουμε, ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ και η διεθνής καταναλωτών ήταν αντίθετες στη χρήση της συγκεκριμένης ορμόνης για τους εξής, μεταξύ άλλων, λόγους:

  • Τα ζώα που υπόκεινται σε θεραπεία με αυτή την ορμόνη έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μικροβιακής αιτιολογίας μαστίτιδα.
  • Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμησή της οδηγεί σε αυξημένη παρουσία τους στο γάλα.
  • Αυξάνονται οι ποσότητες μιας φυσιολογικά εκκρινόμενης ορμόνης η οποία διεγείρει και ρυθμίζει την κυτταρική διαίρεση. Σήμερα η αύξηση της παραπάνω ορμόνης θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο.
  • Το παραγόμενο γάλα απ' τη βιοτεχνολογικά παραγόμενη ορμόνη μπορεί να είναι χαμηλότερης θρεπτικής αξίας.

Τέλος, η διεθνής καταναλωτών και η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύουν ότι όταν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα αποτυγχάνει να μειώσει τα ποσοστά ασθένειας, στην πραγματικότητα τα αυξάνει τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα και είναι ηθικά ανεπίτρεπτο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ