Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θολώνει η εικόνα του πληθωρισμού

Απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του δείκτη μέχρι το τέλος του έτους

"Σκούρα" τα βρίσκει τώρα η κυβέρνηση στο θέμα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος και, ταυτόχρονα, το ..."καμάρι" της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις για την πορεία του τον Ιούνη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σημειωθεί άνοδος του δείκτη για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η μέχρι σήμερα εντυπωσιακή υποχώρηση του επίσημου πληθωρισμού στο 5,4% το Μάη αποδίδεται σε συγκυριακούς, ουσιαστικά, παράγοντες, όπως είναι οι ανατιμήσεις που σημειώθηκαν σε πολλά είδη τους πρώτους μήνες του 1996 και η αναπάντεχη φέτος αντίστοιχη μείωση των τιμών σε ορισμένα βασικά προϊόντα, που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωσή του σχετικού δείκτη. Πρόσθετη βαρύτητα είχαν οι ευνοϊκές εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η συγκρατημένη άνοδος των εισαγόμενων προϊόντων, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής της "σκληρής δραχμής".

Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν "τα δύσκολα να αρχίζουν από δω και πέρα", αφού, από τη μια μεριά, οι θετικοί, για τη διαμόρφωση του δείκτη, παράγοντες αυτοί τείνουν να εξαντληθούν και, από την άλλη, γίνεται φανερή η προσέγγιση του αποκαλούμενου "σκληρού πυρήνα" στην περιοχή του 5%, όριο το οποίο οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις θέλουν να διασπάται μόνο με την προώθηση διαρθρωτικών μεταβολών και την εισαγωγή καινοτομιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Πάνω σ' αυτό, Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θεωρούν πως η αύξηση των τιμών των εγχωρίως παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, σε επίπεδα υψηλότερα της αντίστοιχης αύξησης του δείκτη τιμών χονδρικής πώλησης (που αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων μεταβολών στο δείκτη πληθωρισμού), αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμμονής του πληθωρισμού στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα πάντα με τους κύκλους αυτούς, η άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει την τιμολογιακή πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων, που ουσιαστικά ενεργούν μονοπωλιακά, ουσιαστικά συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις και διαμορφώνει απαισιόδοξες προσδοκίες για την πιθανότητα μελλοντικής υποχώρησης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης να είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και από την άλλη να εισάγονται, για παράδειγμα, αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών ή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν τον πληθωρισμό με αρκετά δέκατα της μονάδας.

Αν στις εκτιμήσεις αυτές προστεθεί και η "παραδοσιακή", πλέον, άνοδος του εν λόγω δείκτη τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, τότε είναι πολύ πιθανό το "κλείσιμο" του δείκτη το Δεκέμβρη σε επίπεδα γύρω στο 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση, ποσοστό που είναι σύμφωνο και με τις προβλέψεις της έκθεσης Γ. Σπράου.

Σχετικά, τέλος, με την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνη, η Στατιστική Υπηρεσία επεξεργάζεται τις μέρες αυτές τα τελευταία στοιχεία από τις τιμοληψίες της επαρχίας. Πληροφορίες αναφέρουν ως καταλυτικό παράγοντα για την τελική διαμόρφωση του δείκτη τις τιμές των φρούτων και λαχανικών, που, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις, εμφανίζονται "τσιμπημένες", με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται άνοδος του δείκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ