Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενέργεια και γνώση για τα μονοπώλια

Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Eurokinissi

Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Να ενισχύσουν τη θέση και τα συμφέροντα των «ευρωπαϊκών» μονοπωλίων ειδικά στον τομέα της ενέργειας αλλά και στον έλεγχο της γνώσης, προσπάθησαν οι 25 ηγέτες της ΕΕ στη χτεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής στο Λάχτι της Φινλανδίας.

Βασικό ζήτημα της συνόδου ήταν η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς και στο δείπνο με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν. Οι ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν νωρίτερα να διαμορφώσουν μια «ενιαία στάση» για τα ζητήματα που θα έθεταν στον Ρώσο Πρόεδρο ώστε να διασφαλίσουν καλύτερους όρους προμήθειας και μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στη ρωσική κυβέρνηση να υπογράψει την «Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα», που θα υποχρεώνει τη Ρωσία να επιτρέπει, μέσω των αγωγών της, την ελεύθερη διέλευση αερίου από την Κεντρική Ασία. Επίσης, να ανοίξει τις ενεργειακές πηγές στις «ευρωπαϊκές» εταιρείες. Η ρωσική κυβέρνηση, πάντως, δεν ήταν διατεθειμένη να υποκύψει στις αξιώσεις της ΕΕ καθώς έχει περάσει σε κρατικές εταιρείες τον έλεγχο για τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας.

«Η Ρωσία αποτελεί προνομιακό εταίρο της ΕΕ και η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, έχει στρατηγική σημασία», δήλωσε πριν από το δείπνο ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει ήδη αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και εργάζεται από κοινού μαζί της για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, με σχέδια όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Σημείωσε επίσης ότι «το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς και προμηθειών ενέργειας της ΕΕ».

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα των «25» ήταν το θέμα της επένδυσης στην «καινοτομία» και τη γνώση, επιλογή που, όπως είναι ευνόητο, θα υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ωφεληθούν από τον έλεγχο της γνώσης. Το πλαίσιο της συζήτησης που έγινε το έδωσε στη δήλωσή του ο Ελληνας πρωθυπουργός: «Ανταλλάξαμε - είπε - απόψεις πάνω στη δημιουργία των πολιτικών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική επένδυση στη γνώση. Μεταξύ αυτών θα μπορούσα να αναφέρω τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πνευματικά δικαιώματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Στη σύνοδο τέθηκε ακόμα το ζήτημα της ενίσχυσης των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Το θέμα έθεσαν οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών με τον Ελληνα πρωθυπουργό να υπερακοντίζει επισημαίνοντας «το ιδιαίτερο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε μια «πιο μόνιμη παρουσία της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, μέσω του σχηματισμού μονάδων κοινών περιπολιών και της δημιουργίας, εν καιρώ, ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ