Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Αντίσταση στο «πετσόκομμα» 350 συναδέλφων τους

Με κατάληψη της Νομαρχίας Κιλκίς απάντησαν χτες στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απολύσεις

Ο νομάρχης Κιλκίς πολιορκημένος από τις εργάτριες της «Σόκοταμπ» μέσα στη Νομαρχία (φωτ. από την εφημερίδα «Ημερησία» του Κιλκίς)
Ο νομάρχης Κιλκίς πολιορκημένος από τις εργάτριες της «Σόκοταμπ» μέσα στη Νομαρχία (φωτ. από την εφημερίδα «Ημερησία» του Κιλκίς)
Αμεση και αποφασιστική απάντηση έδωσαν οι καπνεργάτες της «SOCOTAB» (Σόκοταμπ) στην απόφαση της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο 350 συναδέλφους τους. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το καπνεργοστάσιο στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας Κιλκίς, όπου απαίτησαν και είδαν τον νομάρχη Ε. Μπαλάσκα. Οι καπνεργάτες απαιτούν δουλιά για όλους και μέτρα προστασίας για τους άνεργους. Ως ελάχιστο μέτρο προστασίας διεκδικούν τη διασφάλιση τουλάχιστον των απαραίτητων 100 ενσήμων, ώστε να δικαιούνται ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο αναμένεται συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης.

Στο καπνεργοστάσιο της SOCOTAB - όπου πριν από λίγους μήνες βρήκε τραγικό θάνατο μια εργάτρια, μετά την εξαντλητική της βάρδια σε άθλιες συνθήκες - απασχολούνταν περισσότεροι από 800 καπνεργάτες. Με την έναρξη της περιόδου επεξεργασίας του καπνού, η επιχείρηση δεσμεύτηκε ότι με την ποσότητα καπνού που διαθέτει εξασφαλίζονται για όλους τα 100 ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Τον Αύγουστο όμως, έδιωξε εκατοντάδες καπνεργάτριες, τις οποίες, όπως υποσχέθηκε, θα ξανάπαιρνε στη δουλιά στις 17 Σεπτέμβρη. Υπόσχεση που δεν τήρησε, ρίχνοντας μάλιστα τις εργάτριες λεία στα προεκλογικά παιχνίδια των διάφορων παραγόντων, καθώς άρχισε να προσλαμβάνει καπνεργάτριες από τις 2 Οκτώβρη. Και την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, έβγαλε εκτός δουλιάς περίπου 350 καπνεργάτριες. Το πρόσχημα που προβάλλει η επιχείρηση είναι πως οι ποσότητες καπνού που έχει είναι λίγες και δεν μπορεί στην επεξεργασία να απασχολήσει όλους τους καπνεργάτες.

«Ξέρουμε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλιά και τη σύνταξη. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε», δήλωσε στο «Ρ» η Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου. Αλλωστε, όπως σημείωσε, το πρόβλημα ανεργίας στον κλάδο είναι τεράστιο. Το 60% των καπνεργατών είναι άνεργοι, αφού από τα 47 εργοστάσια που υπήρχαν στη Β. Ελλάδα, έχουν απομείνει περίπου 5. Γι' αυτό διεκδικούν συνολική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ζητήματος. Να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη με 2.500 ένσημα στα 50 χρόνια και επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ σε όλους τους άνεργους καπνεργάτες για όσο διάστημα είναι άνεργοι, ανεξάρτητα από το πόσα ένσημα καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν.

Ξέρουν, όμως, πως αυτή η κατάσταση που οδηγεί τους αγρότες σε ξεκλήρισμα και τους εργάτες στην ανεργία μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσα από τη γενναία ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την εφαρμογή ενιαίας κλαδικής πολιτικής καπνού που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου και τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων καπνεργατών και την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος σε όφελος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ